foto: REUTERS/SCANPIX
Jauni nodokļi ES bankām varētu sagādāt papildus riskus stabilitātei, saka Eiropas Centrālā banka
Arī Latvijā jautājums par banku lielo peļņu ir aktuāls un tiek pieņemti lēmumi, kas nākamajos gados ietekmēs banku darbību.
Bizness un ekonomika
2023. gada 24. novembris, 13:38

Jauni nodokļi ES bankām varētu sagādāt papildus riskus stabilitātei, saka Eiropas Centrālā banka

Jauns.lv

Eiropas Centrālā banka brīdina, ka papildus nodokļi bankām, kas tiktu piemēroti to rekordlielās peļņas dēļ, varētu veicināt vēl stingrāku kreditēšanas nosacījumu rašanos.

ECB pieļauj, ka šādu nodokļu ieviešana vēl vairāk pasliktinātu jau tā ne pārāk tīkamo situāciju ar šī reģiona banku vērtību akciju tirgos, ziņo "Bloomberg".

Kamēr Eiropas banku ieņēmumi ir pārspējuši iepriekšējos rekordus, banku akciju vērtības nav būtiski pieaugušas, ja salīdzina ar situāciju, kas bijusi pirms Covid-19 pandēmijas, ECB norāda savā ziņojumā, kurš publicēts nedēļas sākumā.

Viens no iemesliem esot specifiskie nodokļi bankām, kas tiek apspriesti vairākās ES valstīs.

Šādi apsvērumi radot bažas akcionāriem, argumentē ECB.

“Ilgtermiņā tas var negatīvi ietekmēt finansiālo stabilitāti, jo šādām bankām var rasties grūtības, piesaistot pašu kapitālu, kad tas būtu nepieciešams," teikts ECB ziņojumā.

“Tā kā kreditēšanas atbalstam nepieciešamais kapitāls tiek atlīdzināts ar aizdevumu likmēm, vājš vērtējums akciju tirgū tiešā veidā novedīs pie stingrākiem kreditēšanas nosacījumiem.

Kā zināms, ierosinājumi speciāliem papildus nodokļiem bankām kļūst arvien populārāki, ES valstu valdībām cenšoties papildināt budžetus laikā, kad aizņemties naudu kļūst dārgāk.

Daudzi politiķi argumentē, ka bankas nesamērīgi daudz ieguvušas no straujā procentu likmju kāpuma, taču maz šajā pārticībā dalījušās ar patērētājiem.

Pēdējo divu gadu laikā izskanējušie priekšlikumi kopumā varētu sarūpēt ES valstīm vairāk nekā 6 miljardus eiro, prognozē "Bloomberg".

Tomēr reālais ieguvums varētu būt ievērojami mazāks dažādu likumdošanā esošu "apvedceļu" izmantošanas rezultātā, kas ļautu kreditoriem dažās valstīs, piemēram, Itālijā, apiet šāda veida maksājumus.

Arī Latvijā jautājums par banku lielo peļņu ir aktuāls un tiek pieņemti lēmumi, kas nākamajos gados ietekmēs banku darbību.