foto: Paula Čurkste/LETA
Septembrī Latvijai būtisks mazumtirdzniecības kritums uz kopējā ES un eirozonas fona
Bizness un ekonomika
2023. gada 8. novembris, 13:57

Septembrī Latvijai būtisks mazumtirdzniecības kritums uz kopējā ES un eirozonas fona

Jauns.lv/LETA

Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā septembrī, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pirms gada, samazinājies par 4,1%, kas ir straujāks kritums nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" trešdien publiskotie dati par 25 bloka dalībvalstīm.

Mazumtirdzniecības apmērs septembrī salīdzinājumā ar 2022.gada devīto mēnesi samazinājies 18 ES valstīs, par kurām pieejami dati, bet straujākais samazinājums fiksēts Slovēnijā (-17%), Beļģijā (-8,4%) un Ungārijā (-7,3%). Igaunijā mazumtirdzniecības apgrozījums septembrī bijis par 6,1% mazāks nekā pirms gada, bet Lietuvā reģistrēts 3,1% kritums.

Savukārt straujākais mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums bijis Spānijā (+7,5%), Kiprā (+4,1%) un Luksemburgā (+2,6%), bet Bulgārijā mazumtirdzniecības apgrozījums saglabājies nemainīgs.

ES valstīs, par kurām pieejami dati, mazumtirdzniecības apgrozījums septembrī gada salīdzinājumā sarucis kopumā par 2,7%, bet eirozonas valstīs – par 2,9%.

Tikmēr salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi mazumtirdzniecības apmērs septembrī ES samazinājies par 0,2%, bet eirozonā – par 0,3%.

Lielākais kritums mēneša izteiksmē bijis Slovākijā (-2%), Zviedrijā (-1,1%), kā arī Vācijā un Nīderlandē (abās valstīs -0,8%), bet straujākais pieaugums fiksēts Slovēnijā (+1,1%), Polijā (+1%) un Dānijā (+0,9%). Latvijā mazumtirdzniecības apgrozījums šajā periodā samazinājies par 0,1%, Lietuvā – par 0,2%, bet Igaunijā pieaudzis par 0,1%.

Dati nav pieejami par Čehiju un Grieķiju.