foto: Shutterstock
Mākslīgais intelekts (AI) klientu apkalpošanā: lietotāju pieredzes uzlabošana
Mākslīgais intelekts
Auto un tehnoloģijas
2023. gada 19. oktobris, 15:30

Mākslīgais intelekts (AI) klientu apkalpošanā: lietotāju pieredzes uzlabošana

Reklāmas projekts

Mūsdienu digitālajā pasaulē uzņēmumi arvien vairāk pievēršas mākslīgajam intelektam (AI), lai ūz;abotu klientu apkalpošanas pieredzi. Čata robotu, virtuālo palīgu un AI vadīta klientu atbalsta parādīšanās ir ieviesusi jaunu, efekīvu un personalizētu pieeju. 

Klientu apkalpošanas attīstība: no zvanu centriem līdz čatu robotiem

Klientu apkalpošana gadu gaitā ir dramatiski attīstījusies. Pagātnē ir laikietilpīgi telefonu zvani un neprecīza informācija, kas nenoved pie risinājuma. Mūsdienās klienti mijiedarbojas ar robotiem un virtuālajiem palīgiem, kas nodrošina ātrus un efektīvus risinājumus ikvienai problēmai. Vietnes ir izstrādājušas dažādas programmas un rīkus, kas izmanto mākslīgo intelektu, piemēram, patēriņa kredīta kalkulators, atvieglojot ātru un ērtu piekļuvi nepieciešamajai informācijai. 

Tērzēšanas robotu pieaugums: kā tie darbojas

Čatu roboti ir datorprogrammas, kas paredzētas cilvēku sarunu simulēšanai. Tie izmanto dabiskās valodas apstrādes algoritmus un mašīnmācīšanās metodes, lai saprastu tekstu un radītu atbildes. Kad klients mijiedarbojas ar tērzēšanas robotu, parasti notiek šādas darbības:
•    Lietotāja jautājuma ievade: klients ieraksta vai izrunā savu pieprasījumu.
•    Analīze un apstrāde: robots izmanto dabiskās valodas apstrādes algoritmu, lai interpretētu tekstu un apstrādātu jautājumu.
•    Atbilžu ģenerēšana: pamatojoties uz analīzi, robots ģenerē atbilstošu atbildi, sniedzot informāciju vai ieteikumus.
•    Lietotāja mijiedarbība: saruna var turpināties, lietotājam atbildot uz robota ziņām.

Chatbot priekšrocības klientu apkalpošanā:

•    Pieejamība: roboti ir pieejami visu diennakti, nodrošinot, ka klienti var meklēt palīdzību jebkurā laikā.
•    Ātrās atbildes: roboti nodrošina tūlītējas atbildes, samazinot gaidīšanas laiku.
•    Informācijas apstrādes apmērs: roboti var apstrādāt vairākus pieprasījumus vienlaikus, padarot tos piemērotus uzņēmumiem ar lielu klientu slodzi.
•    Samazinātas izmaksas: uzņēmumi var ietaupīt uz darbaspēka izmaksām, jo roboti var veikt ikdienas uzdevumus un risināt izplatītus klientu jautājumus, par salīdzinoši mazākām izmaksām
•    Konsekvence: roboti nodrošina konsekventas atbildes un informāciju, samazinot kļūdu risku.

Virtuālie asistenti: uzlabojiet klientu iesaisti

Kamēr čata roboti izceļas ar vienkāršu jautājumu risināšanu, virtuālie palīgi ir daudz sarežģītāki un spēj risināt apjomīgākas problēmas. Virtuālie palīgi, kurus darbina uzlaboti AI algoritmi, var iesaistīties sarežģītākās sarunās un veikt plašāku uzdevumu klāstu.

Virtuālie palīgi, piemēram, Apple Siri, Amazon Alexa un Google Assistant, ir ieguvuši popularitāti patērētāju lietojumprogrammās. Uzņēmumi izmanto virtuālos palīgus, lai nodrošinātu personalizētu klientu atbalstu un uzlabotu lietotāju pieredzi.

Kā darbojas virtuālie palīgi

Virtuālie palīgi izmanto AI tehnoloģijas, tostarp dabiskās valodas izpratni un runas atpazīšanu, lai saprastu lietotāja komandas un reaģētu uz tām. Kad lietotājs mijiedarbojas ar virtuālo palīgu, tiek veiktas šādas darbības:
•    Balss ievade: lietotājs izrunā komandu vai jautājumu virtuālajam asistentam.
•    Runas atpazīšana: virtuālā asistenta runas atpazīšanas programmatūra pārvērš audio ievadi tekstā.
•    Pieprasījuma izpratne: virtuālais palīgs nosaka lietotāja pieprasījumu un iegūst atbilstošu informāciju.
•    Darbības izpilde: pamatojoties uz analīzi, virtuālais palīgs veic uzdevumus, sniedz informāciju vai mijiedarbojas ar citām ierīcēm.

Virtuālo palīgu priekšrocības klientu apkalpošanā:

•    Papildu sarunas: virtuālie palīgi var iesaistīties dabiskākās un sarežģītākās sarunās ar lietotājiem.
•    Daudzfunkcionāls: tie var veikt dažādus uzdevumus, sākot no parastām atbildēm uz jautājumiem un atgādinājumu iestatīšanas līdz viedo mājas ierīču kontrolei.
•    Personalizēšana: virtuālie palīgi apgūst lietotāja vēlmes un var sniegt personalizētus ieteikumus.
•    Balss vadība: lietotāji var mijiedarboties ar virtuālajiem palīgiem, izmantojot balss komandas, padarot lietotāja pieredzi intuitīvāku.

Ar mākslīgo intelektu balstīts klientu atbalsts: biznesa uzraudzība

AI vadīts klientu atbalsts ietver dažādus rīkus un tehnoloģijas, ne tikai čata robotus un virtuālos palīgus, piemēram, automatizētas biļešu pārdošanas sistēmas un prognozējošu analīzi problēmu risināšanai. AI vadītu klientu atbalsta sistēmu integrācijai ir pozitīva ietekme uz uzņēmumiem:
•    Efektivitāte: automatizācija samazina reakcijas laiku un racionalizē problēmu risināšanu, tādējādi nodrošinot efektīvākas darbības.
•    Uz datiem balstīti ieskati: AI vadītas sistēmas sniedz vērtīgus datus un ieskatu par klientu uzvedību.
•    Izmaksu ietaupījumi: automatizētās sistēmas var apstrādāt pieprasījumus ātrāk un efektīvāk.
•    Personalizēšana: AI sistēmas var analizēt klientu datus, lai personalizētu atbildes un ieteikumus.
•    Uzlabota klientu apmierinātība: ātrāks atbildes laiks un precīzs problēmu risinājums nodrošina augstāku klientu apmierinātību.

AI nākotne klientu apkalpošanā

Mākslīgais intelekts ir ne tikai mūsdienīgs trends, bet arī nozīmīgs jauninājums klientu apkalpošanā. AI tehnoloģijām turpinot attīstīties, klientu mijiedarbība kļūs intuitīvāka, personalizētāka un efektīvāka. Uzņēmumi, kas izmanto šos tehnoloģijas sasniegumus, ir gatavi piedāvāt izcilu klientu pieredzi un saglabāt konkurētspēju strauji mainīgajā nozarē.

Noslēgumā jāsaka, ka uz mākslīgā intelekta balstīta klientu apkalpošana, kas ietver čata robotus, virtuālos palīgus un AI darbināmas atbalsta sistēmas, ir no jauna definējusi to, kā uzņēmumi apkalpo klientus. AI tehnoloģiju integrācija ne tikai uzlabo lietotāju pieredzi, bet arī racionalizē darbības, samazina izmaksas un sniedz vērtīgu ieskatu. Lai gan pastāv izaicinājumi, AI nākotne klientu apkalpošanā sola vēl lielākus sasniegumus, kas sniegs labumu gan uzņēmumiem, gan patērētājiem.