Loģistika – izaugsmes nozare ambicioziem profesionāļiem
Bizness un ekonomika
2023. gada 6. oktobris, 16:44

Loģistika – izaugsmes nozare ambicioziem profesionāļiem

Reklāmas projekts

Mūsdienās ir tik daudz nozaru, kurās izvēlēties, lai attīstītu savas kompetences un veidot karjeru. Viss atkarīgs no tā, ko uzskati par savu spēcīgāko kompetenci – vai tā ir analītiskā domāšana, klientu apkalpošana, vai varbūt eksaktās zināšanās kā matemātika un statistika. Šoreiz ieskatīsimies loģistikā – kas apvieno racionālo un analītisko. Šajā nozarē karjeru var uzsākt ikviens, kuram ir pietiekoši augstas ambīcijas un gribasspēks. Vairāk par loģistiku, nozares īpatnībām un karjeru tajā stāsta Rolands Klindžāns, lielākā Latvijas darba devēja SIA “Maxima Latvija” loģistikas un piegādes tīkla direktors.

Vārdu “loģistika” dzirdam daudz. Pastāsti – kas tad īsti ir loģistika?

Kas ir loģistika? Laikam te būtu prātīgi sākt ar sabiedrībā valdošajiem stereotipiem. Nereti loģistiku uztver kā kravas mašīnas, kas izvadā preces vai vīriņus dzeltenos kombinezonos, kuri krauj preces noliktavās. Taču patiesībā loģistika ir ļoti plaša nozare, kas ietekmē ikviena ikdienu – tā ir mums visapkārt. Mēs ejam uz veikaliem, kur plauktos ir preces – tās piegādājusi, izplānojusi un sapakojusi loģistika. Mēs veicam sūtījumus no interneta veikaliem – tos nokomplektē un piegādā loģistika. Mēs plānojam ceļojumus un lidojumus – arī tur iesaistīta ir ļoti rūpīgi plānota loģistika. Iedomājamies, ja mums būtu jābrauc uz Nīderlandi, lai iegādātos skaistus ziedus, vai uz Itāliju, lai iegādātos labu olīveļļu - pateicoties loģistikai, visas pasaules garšas mums ir pieejamas tepat piemājas veikalos, neskatoties uz atrašanās vietu. Pietam, šobrīd,  globalizācijas laikmetā, šī tendence ļoti attīstās un saņemt preces un pakalpojumus no ikvienas pasaules malas ir tikai normāli.

Loģistika noteikti nav tikai kravas mašīnas – tā ir nozare, kurā ir ļoti daudz neredzamo profesiju, kas ir būtiskas ikviena procesa norisei, kas rūpīgi plāno, analizē un realizē.

Pastāsti vairāk par loģistikas nozares neredzamo daļu. Vai ir kādi procesi, ko varbūt citi neredz, ja nestrādā šajā nozarē?

Loģistikas procesi ietver divus būtiskus elementus, ko ikdienā cilvēks ārpus nozares īsti neieraudzīs. Pirmkārt, tas ir nepārtraukts izsekojamības nodrošināšanas process, kas ļauj precīzi noteikt katras preces atrašanās vietu un kustību. Šī izsekojamība ir kritiski svarīga, īpaši pieaugošā globalizācijas kontekstā, kur liels preču apjoms tiek pārvadātas dažādos maršrutos un nogādāts galamērķī. Otrs svarīgais elements ir atlikumu kontrole, kas palīdz saprast, cik precīzi katru preci nepieciešams pasūtīt, lai nodrošinātu pieprasījumu tirgū. Šis process ir saistīts arī ar patērētāju iepirkšanās paradumiem un vajadzībām - lai izvairītos no pārprodukcijas noliktavās. Šie divi elementi veido loģistikas maģiju, kas nodrošina efektīvu preču pārvadāšanu un piegādi, uzlabojot visu nozarē iesaistīto pušu sadarbību un efektivitāti. Loģistikas nozare apvieno analītiku un inženieriju, kas ļauj optimizēt un automatizēt dažādus procesus.

Tas savukārt nodrošina izaugsmes iespējas darbiniekiem, kas vēlas iesaistīties šo procesu pilnveidošanā. Loģistika prasa ļoti rūpīgu plānošanu un izsekojamību un šodien arvien vairāk balstāmies uz tehnoloģijām un datiem, lai to panāktu. Tehnoloģijas tiek izmantotas, lai uzzinātu informāciju no dažādiem avotiem par dažādām norisēm, kas būtiski var ietekmēt arī loģistikas procesus - piemēram, laikapstākļiem, tirgus tendencēm un patērētāju vēlmēm. Taču šajā procesā būtiska loma ir cilvēkam - jomas profesionālim, kurš spēj izanalizēt iegūtā informācija un izprast, kādas preces būs pieprasītas nākotnē, piemēram, cik piena būs nepieciešams jūnijā. Šie profesionāļi pievieno vērtību, izstrādājot tehnoloģijas un risinājumus, kas uzlabo loģistikas efektivitāti, nodrošinot preču pieejamību tad, kad tās ir visaktuālākās.

Kas ir šī brīža novitāte loģistikā?

Jau šobrīd loģistikas nozare ir ļoti attīstījusies. Piemēram, “Maxima Latvija” noliktavās tehnika tiek vadīta ar balss komandām, ir dažādi loģistikas telpu tehnoloģiskie risinājumi, kas ļauj efektīvāk izmantot telpu platību, piemēram, ieviešot “very narrow aisle” jeb ļoti šauro eju risinājumu. Bet kopumā, runājot par novitātēm, es teiktu, ka tā ir automatizācija, kas vērsta uz smagā darba aizstāšanu ar tehnoloģiskiem risinājumiem. Tā ne tikai ietver datu un tehnoloģiju izmantošanu, lai precīzi aprēķinātu pieprasījumu un apjomus, bet arī automatizē manuālus procesus. Loģistikas profesionāļi tagad biežāk ir analītiķi un inženieri, kuri vadīs un uzturēs šos automātiskos sistēmu kompleksus, aizstājot smago un manuālo darbu ar tehnoloģijām.

Kas ir nepieciešams, lai uzsāktu karjeru loģistikā un ko prasa šī nozare no jaunajiem profesionāļiem?

Lai uzsāktu karjeru loģistikā un būtu sekmīgs šajā nozarē, ir svarīgi apzināt divus galvenos darba profila veidus. Pirmais attiecas uz analītiķiem, kuri strādā ar datiem un informāciju. Šie profesionāļi ir spējīgi izstrādāt un pielietot datu analīzi, lai iegūtu būtiskus secinājumus no liela informācijas apjoma. Viņi attīsta algoritmus un izmanto analītiskās metodes, lai prognozētu pieprasījumu, optimizētu piegādes ķēdi un uzlabotu loģistikas procesus. Analītiķi spēj izvēlēties labākās tehnoloģijas un risinājumus, lai uzlabotu darba efektivitāti.

Otrais profils attiecas uz cilvēkiem, kas strādā noliktavās un piedalās fiziskajos loģistikas procesos. Šie darbinieki, neskatoties uz manuālu darbu, ir ļoti svarīgi loģistikas jomā. Viņiem ir jābūt radošiem un jāspēj rast jaunus veidus, kā uzlabot darbu un padarīt to efektīvāku. Tas ietver mazāku roku kustību, mazāku fizisko slodzi, izmantojot automatizācijas iespējas.

Neskatoties uz pieredzi vai izglītību, svarīgākais ir izprast loģistikas procesus no sākuma līdz beigām un iegūt pārskatu par visiem ķēdes posmiem. Tāpat būtisks ir cilvēka viedoklis un prasme izprast, kā arī analizēt situāciju. Loģistikā, kur situācijas un izaicinājumi var mainīties ātri, spēja veidot risinājumus un pielāgoties ir būtiska gan manuālā darba veicējiem, gan tiem, kuri ikdienā strādā ar datiem.

Varētu teikt, ka loģistika ir paredzama nozare?

Loģistikas nozarē paredzamība un drošība ir būtiska, bet tajā pašā laikā jāsaprot, ka pat nelielas nepilnības vai problēmas var ietekmēt visu loģistikas ķēdi. Ja sāc būvēt loģistikas ķēdi no nulles, tas var būt sarežģīti, un jebkura kavēšanās var radīt jaunus izaicinājumus, it īpaši, ja klienti jau gaida pasūtījumu. Piemēram, robežu slēgšana, ievērojamas cenu svārstības vai transporta problēmas, var nopietni ietekmēt loģistikas procesu. Šādas situācijas var radīt neparedzētu pircēju pieprasījuma maiņu un ierobežot preču pieejamību. Tādēļ loģistikas nozarē būtiska ir elastība un spēja ātri reaģēt uz izmaiņām.

Kāda ir loģistikas darba ikdiena - vai tas ir komandas darbs, vai tomēr jābūt individuālajam spēlētājam?

Tas noteikti ir komandas darbs. Tomēr, ja visi procesi notiek plānoti, tad iesaiste ir minimāla, un ir iespēja veltīt laiku procesu optimizācijai, palielinot efektivitāti un saīsinot termiņus. Sadarbība ir ļoti būtiska ar visām iesaistītajām pusēm – gan sadarbības partneriem un piegādātājiem, gan komandas ietvaros. Tikai tā varam sasniegt labu rezultātu!

Vai loģistikas darbiniekiem ir iespēja izaugsmei?

Jā, loģistikas nozarē ikvienam ir potenciāls izaugsmei. Viens no piemēriem ir kolēģis, kurš sāka darbu kā komplektētājs noliktavā. Viņš pastāvīgi dalījās ar idejām kā uzlabot un efektivizēt darba procesus. Sākumā, iespējams, viņa kolēģi to nesaprata un nenovērtēja, taču viņa vadība to ievēroja. Viņa idejas ne vienmēr bija īstenojamas, bet, ja viena no desmit idejām bija īpaši vērtīga – viņam tika dota iespēja to ieviest un sasniegt rezultātus. Pateicoties šai neatlaidībai, karjeras izaugsme bija tikai loģiska un pēc laika viņš kļuva jau par noliktavas vadītāju.

Mēs katrs esam atbildīgs par savu laimi un tikai katra paša rokās ir karjeras attīstība. Ja uzņēmums piedāvā izaugsmes iespējas – ir tikai tās jāsaskata.