foto: AFP/Scanpix
Ogļu, naftas un dabasgāzes patēriņš pasaulē var sasniegt maksimumu pirms 2030. gada
Kopējais skats uz Eskom Kendalas spēkstaciju Mpumalangā.
Bizness un ekonomika
2023. gada 2. oktobris, 13:57

Ogļu, naftas un dabasgāzes patēriņš pasaulē var sasniegt maksimumu pirms 2030. gada

Jauns.lv

Starptautiskās Enerģētikas aģentūras izpilddirektors Fatihs Bīrols pirmdien paziņoja, ka ogļu, naftas un dabasgāzes patēriņš pasaulē var sasniegt maksimumu līdz 2030. gadam.

Tas ir ievērojams progress globālajā cīņā pret klimata pārmaiņām, taču tas nav pietiekami ātrs, lai globālā sasilšana nepārsniegtu starptautiski atbalstīto mērķi - ierobežot globālo sasilšanu līdz 1,5 grādiem pēc Celsija salīdzinājumā ar pirmsindustriālo līmeni, teica Bīrols.

"Neraugoties uz gadiem ilgi atkārtotajām runām par naftas un ogļu pīķa sasniegšanu, abu kurināmo veidu izmantošana ir sasniegusi visu laiku augstākos rādītājus, tāpēc ir vieglāk atspēkot apgalvojumus, ka to izmantošana drīzumā varētu samazināties. Taču saskaņā ar Starptautiskās Enerģētikas aģentūras jaunajām prognozēm šī šķietami nemitīgās izaugsmes ēra beigsies šajā desmitgadē, radot būtisku ietekmi uz pasaules enerģētikas nozari un cīņu pret klimata pārmaiņām," rakstīja Bīrols laikrakstā Financial Times publicētajā rakstā.

Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA) ir globāla starpvaldību enerģētikas aģentūra, kas dibināta 1974. gadā pēc 1973. gada naftas krīzes un kas tagad savā Enerģētikas hartā ir iekļāvusi tīru enerģiju un globālo enerģētikas pāreju.

Bīrola vērtējuma pamatā ir IEA gaidāmais ziņojums "Pasaules enerģētikas perspektīva", kas tiks publicēts šomēnes un kurā tiks parādīts, ka "pasaule atrodas uz vēsturiska pagrieziena sliekšņa", teica Birol.

Enerģijas pieprasījuma krasās pārmaiņas cita starpā ir saistītas ar tīras enerģijas tehnoloģiju, piemēram, saules paneļu un elektrisko transportlīdzekļu, izaugsmi un pašreizējo globālo valdību politiku, sacīja Bīrols.

"Balstoties tikai uz šodienas politiku, ko nosaka valdības visā pasaulē - pat bez jebkādas jaunas klimata politikas - pieprasījums pēc katra no trim fosilajiem kurināmajiem tuvākajos gados sasniegs augstāko punktu. Šī ir pirmā reize, kad pieprasījums pēc katra kurināmā šajā desmitgadē sasniedz maksimumu - agrāk, nekā daudzi gaidīja," sacīja Bīrols.