foto: Vida Press
"Google" katru gadu tērē 10 miljardus ASV dolāru, lai saglabātu savu dominanci
"Google" aplikācija.
Bizness un ekonomika
2023. gada 13. septembris, 11:16

"Google" katru gadu tērē 10 miljardus ASV dolāru, lai saglabātu savu dominanci

Jauns.lv

Šonedēļ sākās ASV pēdējā pusgadsimta lielākā pretmonopola prāva, kurā "Google" aizstāvas pret apsūdzībām, ka tas ir manipulējis ar tirgu.

ASV Tieslietu ministrija otrdien apsūdzēja uzņēmumu "Google", ka tas ir izmantojis savu dominējošo stāvokli interneta meklēšanas tirgū, lai bloķētu konkurentus un slāpētu inovācijas, atklājot valstī pēdējo ceturtdaļgadsimta laikā lielāko pretmonopola lietu.

"Šī lieta ir par interneta nākotni un par to, vai "Google" meklētājs kādreiz saskarsies ar nozīmīgu konkurenci," sacīja Tieslietu departamenta galvenais tiesnesis Kenets Dintcers.

Nākamo 10 nedēļu laikā federālie juristi un štatu ģenerālprokurori centīsies pierādīt, ka "Google" ir manipulējis tirgu savā labā, bloķējot savu meklētājprogrammu kā noklusējuma izvēli daudzās vietās un ierīcēs.

ASV apgabaltiesnesis Amits Mehta, visticamāk, spriedumu pasludinās tikai nākamā gada sākumā. Ja viņš nolems, ka "Google" ir pārkāpis likumu, citā tiesas procesā tiks lemts par to, kādi pasākumi būtu jāveic, lai ierobežotu Mountain View, Kalifornijā bāzētā uzņēmuma darbību.

Sagaidāms, ka liecības sniegs "Google" un tā mātesuzņēmuma "Alphabet Inc" vadītāji, kā arī citu ietekmīgu tehnoloģiju uzņēmumu vadītāji.

Valdības juristi apgalvo, ka "Google" aizsargā savu franšīzi, izmantojot sava veida "payola", ik gadu maksājot miljardiem dolāru, lai kļūtu par noklusējuma meklētājprogrammu iPhone un tādās tīmekļa pārlūkprogrammās kā Apple Safari un Mozilla Firefox.

""Google" maksā vairāk nekā 10 miljardus ASV dolāru [9,3 miljardus eiro] gadā par šīm priviliģētajām pozīcijām," teica Dintcers.