Kā ķīnieši varēja tikt pie šādām tehnoloģijām? Huawei jaunajā telefonā izmantotais procesors rada bažas ekspertiem un ASV
foto: IMAGO/VCG
Ķīniešu pircēji apskata jaunos Huawei Mate 60 Pro telefonus.
Auto un tehnoloģijas
2023. gada 7. septembrī, 16:47

Kā ķīnieši varēja tikt pie šādām tehnoloģijām? Huawei jaunajā telefonā izmantotais procesors rada bažas ekspertiem un ASV

Jauns.lv

ASV valdība vēlas iegūt vairāk informācijas par Huawei Mate 60 Pro — Ķīnas viedtālruni, kuru darbina uzlabota mikroshēma. Jaunā vadošā ierīce, kurā, kā ziņots, ir iekļauts jauns 5G Kirin 9000s procesors, kas izstrādāts īpaši Ķīnas ražotājam Huawei, nesen šokēja nozares ekspertus, kuri nesaprata, kā uzņēmumam varētu būt tehnoloģija šādas mikroshēmas izgatavošanai pēc ASV centieniem ierobežot Ķīnas piekļuvi mikroshēmu tehnoloģijai.

ASV nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans otrdien notikušajā Baltā nama preses brīfingā sacīja, ka ASV ir nepeiciešams "vairāk informācijas par precīzu tā raksturu un sastāvu", lai noteiktu, vai ir pārkāpti ASV ierobežojumi pusvadītāju eksportam, kas ir svarīgi. lai izveidotu jauno mikroshēmu.

2019. gadā valdība aizliedza ASV uzņēmumiem pārdot programmatūru un aprīkojumu Huawei un ierobežoja starptautisko mikroshēmu ražotāju, kas izmanto ASV ražotas tehnoloģijas, sadarbību ar Huawei. ASV kā pamatojumu minēja bažas par nacionālo drošību, piemēram, iespējamu kiberuzbrukumu vai Ķīnas valdības spiegošanu.

 “Jaunā viedtālruņa palaišana rada arī jautājumus par to, kā Huawei izdevās izstrādāt tālruni, kas pēdējos četrus gadus saskaņā ar ASV ierobežojumiem ir pavadījis nespējot piekļūt 5G tehnoloģijai,” vaicā ABI Research direktors Deivids Makvīns, "lai gan piekļuve 5G mikroshēmojumam ir viena lieta, es neesmu pārliecināts, kā uzņēmumam izdevās iegūt visus pārējos komponentus, kas jāiekļauj 5G viedtālrunī, piemēram, jaudas pastiprinātājus, slēdžus un filtrus."

Kad Huawei pagājušā mēneša beigās prezentēja viedtālruni Mate 60 Pro, tā tīmekļa vietnes produktu lapā neiekļāva daudz informācijas par jauno mikroshēmu. Taču ekspertiem aplūkojot tālruņa mikroshēmu, atklājās, ka tas ir 7 nanometru procesors, ko ražojis Ķīnas Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC).

SMIC, kas ir daļēji valstij piederošs Ķīnas uzņēmums, pirms vairākiem gadiem tika iekļauts ASV valdības noteiktajos eksporta ierobežojumos.