foto: Publicitātes foto
Kuldīdznieki sajūsmā: leģendārā maizes ceptuve atdzims!
Tikai kādu pusotru mēnesi maizes ēdājiem nācās sērot, ka gardās Kuldīgas maizes receptes tiks nodotas aizmirstībai.
Bizness un ekonomika
2023. gada 23. jūnijs, 07:28

Kuldīdznieki sajūsmā: leģendārā maizes ceptuve atdzims!

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Radušās cerības, ka šī mēneša sākumā slēgtā Kuldīgas maizes ceptuve, kura jau vairāk nekā pusgadsimtu pēc nemainīgas receptūras cepa vienus no gardākajiem maizes klaipiem Latvijā pēc dažiem mēnešiem darbu atsāks. To no vecā īpašnieka Dāvida Šternberga par 98 000 eiro iegādājies vietējais uzņēmējs Gatis Rozenfelds.

Kuldīgas maize bija izslavēta ar savu neatkārtojamo garšu. Tur, piemēram, rudzu maizi cepa bez kviešu miltu piedevas, kas tai atļāva izvirzīties par kvalitātes līderi un gadu no gada dažādās pārtikas izstādēs un uzņēmējdarbības konkursos saņemt zelta medaļas un pirmās vietas diplomus.

foto: Kuldīgas novada pašvaldība
Tiek apgalvots, ka Kuldīgas maizes ceptuves krāsnis Graudu ielā atsāks darboties jau šajā gadā.

Atdzimst kā fēnikss no pelniem

Tagad Kuldīgas novada pašvaldība informē: “Par SIA “Kuldīgas maizes ceptuve” īpašnieku kļuvis vietējais uzņēmējs Gatis Rozenfelds, kurš iegādājies maizes ceptuves iekārtas, produktu receptes un pauž gatavību arī turpmāk Kuldīgas novada un visas Latvijas iedzīvotājus priecēt ar Kuldīgas maizi.
 
Kā stāsta Gatis Rozenfelds, šobrīd tiek kārtots dokumentācijas process un uzņēmējs cer, ka maizes ceptuve darbu varēs atsākt jau drīzumā, nodrošinot darba vietas sākotnēji 40, bet laika gaitā līdz pat 100 cilvēkiem. 

“Pašvaldība ar attīstības projektiem meklē iespējas piesaistīt investīcijas uzņēmējdarbības attīstībai. Taču, lai stiprinātu ekonomisko izaugsmi un dzīves līmeņa uzlabošanos, novadā vajadzīgas ražotnes, aktīvi uzņēmēji, kas radītu jaunas darba vietas un celtu vidējo atalgojumu. Tāpēc esam gandarīti par jauniem spēkiem Kuldīgas maizes ceptuves vadībā – vēlam jaunajam saimniekam Gatim Rozenfeldam veiksmes un izdošanos,” saka Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inese Astaševska.

Kuldīgas novada uzņēmējs Gatis Rozenfelds uzņēmējdarbībā darbojies jau vairāk nekā 15 gadus – gan tirdzniecības, gan nekustamo īpašumu un arī bioloģiskās lauksaimniecības jomā. Turklāt ar Kuldīgas maizes ceptuvi viņu saista ciešas saiknes – pirms pieciem gadiem viņš uzņēmumā strādājis par izpilddirektora palīgu.

“Sākotnēji maizes ceptuve darbu sāks ar pamata produktiem, taču, piesaistot tehnologus, iecerēts produktu klāstu attīstīt, tostarp piedāvājot arī bioloģisko produkciju. Ceru, ka ar atbalstošiem un zinošiem darbiniekiem, mums izdosies īstenot visas idejas,” saka Gatirs. Rozenfelds. 

Jaunais īpašnieks: “Šī joma man nav saistoša, bet to vajag pilsētai”

Kuldīgas laikraksts “Kurzemnieks” raksta, ka par izsludināto Kuldīgas maizes ceptuves izsoli interesējušies vairāki uzņēmēji. Bet visi, izņemot SIA “Pārsa”, kuras saimnieks ir Gatis Rozenbergs, vēlējušies iegādāties tikai maizes receptūru un zīmolu, nevis turpināt cept maizi Kuldīgā. Tādēļ viens no izsoles nosacījumiem bijis tas, ka izsoles uzvarētājam jāturpina darbs Kuldīgā. Gatis Rozenbergs aplecināja, ka SIA “Pārsa” iegādājusies ceptuves iekārtas un produktu receptes, bet telpas nomās no Kuldīgas rejonu patērētāju biedrības. Kuldīgas maizi atsākšot cept jau šajā gadā.

foto: Kuldīgas novada pašvaldība
Tiek solīts, ka pēc dažiem mēnešiem Kuldīgas maizes ceptuves busiņi atkal pa tirgotavām izvadās tikko ceptus klaipus.

Pats SIA “Pārsa”, kuras galvenā nodarbošanās ir mazumtirdzniecība, “Kurzemniekam” atzinis: “Kā uzņēmējam šī joma man nav saistoša, bet tā ir vajadzīga pilsētai un cilvēkiem – gan tiem, kuri šeit strādāja, gan tiem, kuri vairākās paaudzēs iecienījuši šeit cepto produkciju”. 

“Tās tik ir labas ziņas”

Prieku par ceptuves atdzimšanu sociālajos tīklos izteikuši simtiem maizes ēdāju no visas Kurzemes:

Antoņina Valeiņa: “Patiešām prieks par jauno uzņēmēju Gati Rozenfeldu, kas neļaus Kuldīgas maizei palikt tikai atmiņās par tās labo slavu. Cerams, ka Kuldīgas pilsētas dome rādīs apstākļus veikala “Kukulītis” atdzimšanai jaunā veidolā, kurā varēs iegādāties Kuldīgas iecienīto maizi, gan būs arī neliela kafejnīca ar Kuldīgas maizes ceptuves konditorejas izstrādājumiem. Vēlu veiksmi un izdošanos!”

Alvis Erbs: “Lai Gatim izdodas! Ceru, ka klona rupjmaizes cepšanas tradīcija un kvalitāte nezudīs!”

Ilma Olmane: “Super! Kādreiz ir arī labas ziņas. Lai veicas!”

Sarmīte Rožkalne: “Lai izdodas, jo Kuldīgas maizītes trūkst”.

Andris Jamonts: “Šī ir patiesi laba ziņa. Prieks, ka vietējais uzņēmējs turpinās tradīcijas un cerams, ka ceps gardo rupjmaizi. Lai veicās izveidot labu komandu un lai darbi sokas”.

Gunta Pileniece: “Tās ir tik labas ziņas šai svētku priekšvakarā”.

Sarmīte Rožkalne: “Lai izdodas, jo Kuldīgas maizītes trūkst”.

foto: redzet.eu
Iespējamā Kuldīgas maizes ceptuves bēdīgā likteņa priekšvēstnesis bija aprīlī slēgtais ceptuves firmas veikals Kuldīgas gājēju promenādē – Liepājas ielā.

Vienkārši, smagi un riskanti…

Jauns.lv jau rakstīja, ka maija vidū tika paziņots, ka uzņēmuma Kuldīgas maizes ceptuve vadība pieņēmusi lēmumu par ražotnes slēgšanu un tādēļ vairāk nekā 60 cilvēki zaudēs darbu.
 
Tikai pirms dažiem gadiem, 2018. gadā SIA “Kuldīgas maizes ceptuve” uzvarēja Kuldīgas novada domes rīkotā konkursa nominācijā “Gada ražotājs”. Jau toreiz tās valdes loceklis Dāvids Šternbergs atzina, ka “maiznīca nav vienkārša, tā ir smaga un riskanta lieta”. Pats viņš kompānijā strādāja kopš 2007. gada un teica, ka konkurence ir ļoti augsta, to izturēt nav viegli. Šobrīd nu jau bijušais uzņēmuma vadītājs sarunā ar žurnālistiem bijis atturīgs un no plašākas intervijas atteicās.

Kuldīgas maize ceptuve bija viena no atpazīstamām Kuldīgas izkārtnēm, tāpat kā veikals “Kukulītis”, kas piedāvāja svaigi ceptu produkciju. Daudziem Kuldīgas maizes ceptuves slēgšana bija pārsteigums, jo vēl maija sākumā tā meklēja jaunus darbiniekus. Citi atkal par to nebrīnījās, jo ceptuvē pēdējos gados nebija veiktas pietiekamas investīcijas. Vēl kādi pina sazvērestības teorijas par slepeniem biznesa darījumiem. Tagad vairumam pirms mēneša no darba atlaistajiem Kuldīgas maizes cepējiem atkal apsolīts darbs vecajā profesijā.

Viņiem darbu sola nodrošināt vairāku Kuldīgas SIA (“Pārsa”, “HRG-LUX “ “Rožu nami”) kapitāldaļu turētājs Gatis Rozenfelds, kurš 14. Saeimas vēlēšanās startēja no partijas “Latvija pirmajā vietā” saraksta, bet deputāta vietu Saeimā neieguva. Vēlēšanu rezultāti liecināja, ka viņš bauda kurzemnieku uzticību – partijas listē viņš no15. vietas pakāpās uz sesto, saņemot 440 plusiņus un tikai 152 svītrojumus.