Auto un tehnoloģijas
2023. gada 17. maijs, 11:56

Seko līdzi svaigākajām tendencēm tehnoloģiju jomā!

Reklāmas projekts

Sekojot līdzi svaigākajām tendencēm tehnoloģiju jomā, Deviņvīri izmēģina jaunāko Samsung OLED televizoru un ierauga pasauli pavisam citās krāsās.

Izmēram ir nozīme

Pirmais, ko uzreiz saproti – tas ir liels. Patiešām liels televizors, jo OLED ekrānu 77 collu izmērā bieži negadās redzēt. Te uzreiz var rasties jautājums – vai tik lielam televizoram vispār pietiek vietas vidusmēra dzīvoklī? Steidzam nomierināt visus satrauktos prātus – pietiek gan! Nav vairs tie laiki, kad no televizora vajadzēja sēdēt vismaz trīs metru attālumā, jo citādi varēja saskatīt katru atsevišķu pikseli. Tagad attēla kvalitāte ir tādā līmenī, ka pat no ļoti tuvas distances pikseļus saskatīt būs grūti, un, lai gūtu maksimālu izjūtu gammu, ir pat vēlams sēdēt televizoram diezgan tuvu, bet tas savukārt nozīmē, ka nav nepieciešama liela telpa. Samsung pat ir aprēķinājuši, kāds ir ideālais skatīšanās attālums dažādu izmēru televizoriem: 55 collu ekrānam tas ir 1,7 metri, 65 collām – 2 metri, 75 collām – 2,3 metri, bet 85 collu milzenim – 2,6 metri. Tātad, kā redzam, attālums nav liels un ļoti plašu telpu neprasa.

Runājot par telpu, ir vēl kāda labā ziņa – šo televizoru bez problēmām var stiprināt pie sienas. Protams, pie sienas likt varēja arī agrākos modeļus, taču bija viena nepatīkama problēma – neglītais vadu murskulis, kas gar sienu stiepās no televizora uz resīveru, spēļu konsoli un citām palīgiekārtām. Tagad vads ir viens un neuzkrītošs (saucas One Connect kabelis), un tas savieno televizoru ar Slim One Connect Box – kaut kur plaukta dziļumos paslēpjamu mazu, plānu kastīti, kurai tad savukārt var pievienot visas iekārtas. Arī pats televizors ir ļoti plāns.

Foto: Rojs Maizītis un publicitātes

Krāsu burvība

Slēdzam iekšā! Un uzreiz mūs sagaida nākamais pārsteigums – ekrānā redzamās krāsas. Te nu bez pārspīlējuma var teikt, ka tik košas un bagātīgas krāsas citur neatradīsiet. Melnie toņi ir tik dziļi, ka ekrānā redzamajam melnajam kaķim patiešām var saskatīt katru sīkāko spalviņu. Baltie toņi ir ļoti tīri, pārējās krāsas spilgtas. Šāda kvalitāte iespējama, pateicoties televizoros lietotajai Quantum Dot tehnoloģijai, kas ļauj izmantot modernākus pašizgaismojošos pikseļus. Iznākumā attēlam ir par 30 procentiem lielāks spilgtums nekā agrākajiem modeļiem. Te var piebilst, ka Samsung OLED televizoru ir verificējis starptautiskais PANTONE krāsu institūts, un tas nozīmē, ka krāsu kartēšanas tehnoloģija maksimāli precīzi atveidos vairāk nekā 2000 PANTONE katalogā esošo krāsu toņu. Bet televizorā iestrādātais Neural Quantum 4K procesors analizē ikvienu ainu un automātiski palielina spilgtumu, nodrošinot maksimālu kontrastu un asu attēlu, kurā saskatāmas pat sīkākās detaļas.

Televizora demonstrācijai domātajos videoklipos krāsas ir izcilas, taču pamēģināsim paskatīties kaut ko no YouTube! Kā jau varēja gaidīt, tur atrodamajiem video attēla kvalitāte nav tik augsta, tomēr televizors dara, ko var, un maksimāli to uzlabo. Par šo procesu atbild Samsung 4K AI Upscaling tehnoloģija, kas ar mākslīgā intelekta palīdzību attēlu uzlabo līdz 4K līmenim.

Kolēģis Rihards Lepers televizoru izmēģināja arī videospēļu režīmā un bija patiešām apmierināts – attēla kvalitāte bija maksimāli augsta, un, kas ne mazāk svarīgi, nebija vērojami ne mazākie kropļojumi vai bremzēšana.

Foto: Rojs Maizītis un publicitātes

Pārsteidzoša skaņa

Kad par bildi esam izpriecājušies, ķeramies pie pults skaļuma pogām. Un te atkal ir pārsteigums – tas ir vienkārši apbrīnojami, kā no tik plāna televizora var panākt tik telpisku skaņu! Aizmugurē ir iebūvēti ļoti plāni Dolby Atmos skaļruņi, taču skaņu tie sagādā iespaidīgu, bet Object Tracking Sound tehnoloģija rada varenus skaņas efektus. Piemēram, ja pāri ekrānam no labās puses uz kreiso traucas automašīna, tad šajā virzienā aiztrauks arī motora skaņa, radot maksimālu realitātes iespaidu.

Foto: Rojs Maizītis un publicitātes

Eleganta pults

Pults ir pelnījusi atsevišķu uzslavu. Man pašam ir gadus septiņus vecs televizors, kuram pults nosēta ar tik daudzām podziņām, ka šķiet – ar to varētu vadīt kosmosa kuģi vai atomelektrostaciju. Samsung pultij podziņu ir pats minimums, tā ir maza un eleganta. Turklāt daudzo pogu trūkums nekādi nekaitē ērtībai. Gluži pretēji – te viss ir vienkārši un uzreiz saprotami. Pieejama arī balss vadības funkcija. Īpašais bonuss – pultī iestrādāta saules baterija, kas nozīmē, ka gaismā tā pati uzlādējas. Otrs variants – nolikt pulti netālu no WiFi rūtera, jo, izrādās, tā spēj enerģiju smelties arī no WiFi. Fantastika!

Plašās iespējas

Mūsdienās reti kurš vairs televizoru izmanto tikai tam, lai skatītos Panorāmu. Jau televizoru ieslēdzot, nonākam pie visdažādāko standartservisu piedāvājuma, sākot ar YouTube un beidzot ar Netflix. Ja ģimenē domas dalās par to, ko šovakar vajadzētu skatīties, ekrānu var sadalīt divās daļās un skatīties katrs savu programmu, izmantojot austiņas. Protams, dalītā ekrānā bilde nebūs tik iespaidīga kā pilnā, bet miers un saticība mājās taču ir svarīgāki par futbola maču 77 collu izmērā...

Pavisam vienkārši televizoram var pieslēgt arī telefonu un skatīties tajā pieejamo saturu – sākot no video un beidzot ar fotogrāfiju pārlūkošanu. Patiešām ērti. Vēl viena potenciāli noderīga lieta ir iespēja televizora ekrānā vadīt “gudrās mājas” ierīces. Mums gan no tām visām pieejams bija tikai viens gaismeklis, ko tad arī pārbaudījām dzīvē, un, jā, ar televizora palīdzību to var ieslēgt un izslēgt!

Uzzini vairāk par Samsung OLED! www.samsung.lv