foto: AFP/Scanpix
ECB: Eiropas banku sektors ir noturīgs
500 eiro banknotes.
Bizness un ekonomika
2023. gada 20. marts, 13:43

ECB: Eiropas banku sektors ir noturīgs

Jauns.lv/LETA

Eiropas finanšu sistēma ir noturīga un ar pietiekamu likviditāti, pirmdien paziņoja Eiropas Centrālā banka (ECB), reaģējot uz ziņām par banku akciju cenu kritumu pēc Šveices bankas "Credit Suisse" pārņemšanas.

"Eiropas banku sektors ir noturīgs, un tajā ir stabils kapitāla un likviditātes līmenis," teikts ECB paziņojumā, kas publiskots kopīgi ar Eiropas Banku iestādi (EBA) un Eiropas Savienības Vienotā noregulējuma valdi.

Visas šīs institūcijas atzinīgi novērtē Šveices varasiestāžu īstenotos pasākumus, lai nodrošinātu finanšu stabilitāti.

Šveice svētdien paziņoja, ka Šveices banka UBS iegādāsies "Credit Suisse", lai novērstu, ka bankas nedienas negatīvi ietekmē finanšu sistēmu valstī un ārpus tās.

Šveices otrās lielākās bankas "Credit Suisse" nonākšana valsts lielākā bankas īpašumā ir nozīmīgākā banku apvienošanās Eiropā kopš finanšu krīzes pirms 15 gadiem.

Lai samazinātu riskus UBS, arī Šveices valdība izsniegs UBS garantiju deviņu miljardu franku apmērā, lai segtu potenciālos zaudējumus.

Tomēr arī pēc vienošanās par "Credit Suisse" pārņemšanu pirmdien biržās turpina kristies banku akciju cenas. "Credit Suisse" akcijas cena, salīdzinot ar piektdienu, pat sarukusi vairāk nekā par 60%.