foto: Shutterstock
Brīdina tos, kuri ar auto grasās braukt pa Spāniju: parādījusies jauna metode, kā apkrāpj tūristus
Saulainajā Spānijā no blēžiem nesen jau cietuši vairāki tūristi no Baltijas. (Ilustratīvs foto)
Tūrisms
2023. gada 19. marts, 15:11

Brīdina tos, kuri ar auto grasās braukt pa Spāniju: parādījusies jauna metode, kā apkrāpj tūristus

Jauns.lv

Tiem, kuri dodas atvaļinājumā uz Spāniju ar auto vai brauc ar iznomātu automobili, jābūt modriem. Šajā valstī pēdējā laikā ir izplatījies jauns zādzību veids.

Krāpnieki uz ceļa aptur automašīnas un samelo, ka automašīna deg, un nozog no tās mantas, paziņojumā presei brīdina apdrošināšanas kompānijas If Lietuvas filiāles pārstāvji, daloties ar padomiem, kā no šādas situācijas izvairīties un kā rīkoties, ja nelaime tomēr notikusi.

Kopš pagājušās vasaras līdz šim Eiropā apdrošinātāji bija fiksējuši ārkārtīgi lielu lietuviešu automašīnu zādzību skaitu. Taču šobrīd tendences ir citas. "Cilvēki ir devušies uz Spāniju un palikuši tur ilgāku laiku, īrējuši automašīnu, un viņi ir apturēti un apzagti. Šādās situācijās ir svarīgi zināt, kādas tiesības jums ir un pie kā vērsties vispirms,” komentē apdrošināšanas kompānijas If Lietuvas filiāles Īpašuma bojājumu grupas vadītāja Ieva Rapkauske.

foto: Shutterstock
(Ilustratīvs foto)

Viņa skaidro, ka zādzības notiek, braucot pa šoseju. Tad lietuviešu tūristus apdzen cita automašīna un sāka ar zīmēm rādīt, ka kaut kas nav kārtībā un nekavējoties jāapstājas. Pēc tam, kad auto ir apstājies un pasažieri izkāpj ārā, blēži skaidro, ka mašīnai deg riepas. Viens krāpnieks novērš uzmanību, stāstot šo stāstu, cits zaglis no tūristu mašīnas ātri paķer rokassomiņas un metas prom.

"Pēc šīs zādzības cilvēki nekavējoties vērsās policijā, likumsargi norādīja adresi, kur jādodas uz tuvāko policijas iecirkni. Spānijas varas iestādes izmeklē notikušo. Pareizs lēmums bija nekavējoties vērsties pie likumsargiem,” stāsta Rapkauske.

Pēc speciālistes domām, ceļojot ar automašīnu, ir jāizpēta iespējamie draudi un jau preventīvi jāzina, kā rīkoties šādā situācijā: "Svarīgākais ir nezaudēt modrību, ja pārvietojaties ar auto pa ceļiem. Vispār nekāpt ārā no mašīnas vai, ja tomēr kāpjat, tad aizslēgt to. Šis padoms noderēs, ne tikai ceļojot uz ārzemēm, šāda vai līdzīga veida zādzība var notikt arī tepat."

Speciāliste norāda, ka vēl viens elementārs, taču ļoti būtisks solis ir auto aizslēgt arī braukšanas laikā, lai zagļi nevarētu pieskriet pie mašīnas un nozagt tajā esošās lietas, piemēram, krustojumā, kad auto ir apstājies, zagļi var atvērt durvis, paķert uz blakus sēdekļa atstāto rokassomiņu un aizbēgt.

Tiek novērots, ka ceļotāji atvaļinājumu laikā ir daudz mazāk vērīgi. Pēc uzņēmuma datiem, vidējā kompensācija par mantu nozaudēšanu ārvalstīs zādzības dēļ ir 500 eiro. Bieži vien jau pirms ceļojuma tūristi tiek īpaši brīdināti par nepieciešamību rūpīgi pieskatīt savas personīgās mantas tādās vietās kā metro vai vilcieni. Lielajās pilsētās mugursomas vai somas ieteicams nēsāt sev tuvu klāt, uz krūtīm, lai vienmēr varētu redzēt savas mantas un tās pasargāt.