foto: Shutterstock
Elektrības patēriņu samazinājusi lielākā daļa
Telefona lādētāju, kad tas savu darbu padarījis, nevajag atstāt rozetē.
Bizness un ekonomika
2023. gada 16. janvāris, 05:21

Elektrības patēriņu samazinājusi lielākā daļa

Jauns.lv

Latvijā 60% iedzīvotāju pagājušajā gadā samazinājuši elektrības patēriņu, liecina "Norstat Latvija" aptauja pēc "Luminor Bank" pasūtījuma.

Tikmēr vairāk nekā 20% līdz šim enerģijas izmaksu samazināšanai nav darījuši neko, liela daļa neplāno taupīt arī nākotnē vai nav par to domājuši.

Jo vecāki, jo vairāk taupa

Ikdienas elektrības patēriņu mājsaimniecībā visbiežāk samazinājuši aptaujātie vecuma grupā no 60 līdz 74 gadiem (72%), mazāk vecumā no 40 līdz 49 gadiem, kur šādu atbildi norāda puse.

Katrs piektais rēķinu mazināšanai cer ikdienā patērēt mazāk apkures, samazinot siltumu par dažiem grādiem, visbiežāk šādu atbildi minējuši Rīgā un Pierīgā dzīvojošie.

Katrs astotais izvēlējies papildu energoefektivitātes risinājumu ieviešanu, 4% pērn vienojušies par risinājumiem daudzdzīvokļu nama ietvaros, lai samazinātu izdevumus par elektroenerģiju.

Vairāk nekā 20% plāno nomainīt spuldzes un elektriskās ierīces uz enerģiju taupīgākām, katrs desmitais – ieguldīt mājas apkures sistēmas renovācijā vai uzlabošanā.

Nedarbināt pa tukšo

Rīgas Tehniskās universitātes Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātes prodekāne un asociētā profesore Laila Zemīte LTV raidījumam "Revidents" skaidrojusi, ka pirmais mazais ietaupījums, kam noteikti ir jāpievērš uzmanība, ir lādētāji. Kamēr tos neizmanto, tie būtu jārauj ārā no rozetes.

“Katram lādētājam ir pārveidotājs, un šis pārveidotājs pavisam maz, bet patērē elektroenerģiju,” teic eksperte. No rozetēm nav vēlams izraut, piemēram, bezvadu interneta rūteri vai televīzijas dekoderu, kuru tajā brīdī neizmantojam.

Rūteri labāk atstāt pieslēgtu

“Bezvadu interneta rūterim ir divas vai četras mazas LED lampiņas, kas izmanto elektroenerģiju, bet ir jāatceras, ka ir ierīces, kuras, iespraužot atpakaļ rozetē, startējas. Tām ir jāsakomunicējas atpakaļ ar citām mūsu elektroierīcēm – datoriem, telefoniem un tā tālāk, un tas atkal tērē daudz vairāk elektroenerģijas,” skaidro eksperte.

Līdzīgi ir ar robotiem putekļsūcējiem, kam akumulatoru uzlādē bāzes stacija. Kad tā atslēgta no elektrības, akumulators sāk izlādēties, un tas nozīmē, ka nākamajā pieslēgšanas reizē bateriju nāksies lādēt vairāk. Kamēr robots atrodas bāzes stacijā, tas arī nerada būtisku elektrības patēriņu.

Ja braucam, piemēram, ceļojumā uz nedēļu vai divām, šādas ierīces varētu atslēgt, bet uz dienu vai brīvdienām varbūt nav tā vērts. Līdzīgi ir ar boileri – ja paredzēts doties prom uz ilgāku laiku, to vajadzētu izslēgt, bet ikdienā katru reizi pēc dušas nav vēlams.

Liela daļa elektrisko iekārtu atrodas virtuvē. Zemīte aicina uzmanību pievērst ledusskapim – uzmanīt, lai durvis ir aizvērtas un saldētavā nekrājas sniegs vai ūdens. Tas uzreiz palielina elektrības patēriņu.

Tērēt tik, cik tiešām vajag

LED lampiņas noteikti ir labākais risinājums, kas samazina elektrības rēķinu. Lustrā var ieskrūvēt vien pāris spuldzes – tā, lai tiek izmantots tik liels apgaismojums, cik nepieciešams.

“Runājot par maziem apgaismojumiem – ja lasa grāmatu, ir vērts vispār izslēgt [lielo] gaismu un izmantot tikai vietējo, lokālo apgaismojumu grāmatas lasīšanai,” piebilst Zemīte.

Gana daudz elektrības patērē veļasmašīna, trauku mazgājamā mašīna un veļas žāvētājs, tāpēc ieteicams šīs ierīces darbināt ar pilnu pielādi, nevis pustukšas.