Bizness un ekonomika
2022. gada 30. novembris, 18:02

Kritiskās lasīšanas skola: kāpēc Latvijā ir tik augstas pārtikas cenas?

Jauns.lv

Krievijas iebrukums Ukrainā ir mainījis ierasto kārtību pārtikas apgādē. Tas atspoguļojas pārtikas preču cenu zīmēs veikalos visā pasaulē, tostarp Latvijā. Ukraina ir pasaules maizes klēts, un Krievijas pārrautās graudu eksporta ķēdes darījušas savu, stāsta Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja, asociētā profesore Ingūna Gulbe.

Ukraina ir arī pasaules vadošā saulespuķu audzētājvalsts. Tieši tāpat kā ar graudiem Krievijas izmainītās piegādes ķēdes paaugstina eļļas un citu saulespuķu produktu cenas visā pasaulē. Vēl viens būtisks faktors ir degvielas, gāzes un citu resursu piegādes izmaiņas – karš šos resursus padarījis grūtāk pieejamus un līdz ar to dārgākus.

Liela nozīme pārtikas cenu izmaiņās ir arī Ķīnas ekonomiskajai lejupslīdei un citiem faktoriem. Tomēr pastāv mehānismi, kas kaut nedaudz ļauj bremzēt straujo cenu kāpumu, piemēram, Eiropas valstis drīkst samazināt PVN pārtikai. To šogad izmantoja Polija, samazinot PVN pārtikas pamatprecēm līdz pat 0 procentiem. Savukārt Lietuva līdz 9 % samazināja PVN publiskās ēdināšanas un ēdiena piegādes sektoros. Latvija gan nesatricināmi paliek pie 21 % PVN abās šajās jomās. Tikmēr izmanīgākie Latvijā ieved lētākus pārtikas produktus no Polijas, pierobežas iedzīvotāji dodas uz restorāniem Lietuvā un pat rīko tur kāzas. Kaimiņvalsīts iztērētā nauda Latvijai, tā teikt, aiziet gar degunu.

Pievienotajā video AREI speciāliste Ingūna Gulbe, kura ikdienā seko pārtikas cenu izmaiņām Latvijas un pasaules tirgos, detalizētāk skaidro, kādi procesi ietekmē pārtikas preču cenu pieaugumu, ko Latvijas valdība varētu iesākt iedzīvotāju maciņu pasaudzēšanas labad un kā mēs katrs varam censties ietaupīt.


Kritiskās lasīšanas skola ir SIF/MAF atbalstīts projekts, kura mērķis ir veicināt sabiedrībā kritisko domāšanu un aicināt aizdomāties par ziņu kontekstu, lasot dažādu mediju saturu ikdienā.


Projektu finansē "Mediju atbalsta fonds" no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Kritiskās lasīšanas skolas" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".