foto: LETA
Brīdina par uzņēmumiem, kuri pārdod neatbilstošas jaudas saules paneļus
Domājot par saules paneļu uzstādīšanu un valsts atbalsta saņemšanu, iedzīvotājiem būtu jāpievērš lielāka uzmanība iekārtu uzstādīšanas noteikumiem.
Bizness un ekonomika
2022. gada 7. oktobris, 05:24

Brīdina par uzņēmumiem, kuri pārdod neatbilstošas jaudas saules paneļus

Jauns.lv

Domājot par saules paneļu uzstādīšanu un valsts atbalsta saņemšanu, iedzīvotājiem būtu jāpievērš lielāka uzmanība iekārtu uzstādīšanas noteikumiem. "Vides investīciju fonda" finanšu vadītājs Gints Kārkliņš intervijā portālam Jauns.lv uzsvēra, ka komersantiem, kuri pārdod un uzstāda iekārtas, vajadzētu daudz aktīvāk stāstīt iedzīvotājiem par galvenajiem iekārtu uzstādīšanas nosacījumiem, nevis tikai censties pārdot pēc iespējas jaudīgākas iekārtas.

Kārkliņš vērsa uzmanību, ka iedzīvotājiem, domājot par saules paneļu uzstādīšanu, vajadzētu lūgt plašāku informāciju no komersantiem par mikroģenerācijas iekārtu uzstādīšanas nosacījumiem.

Interese pārdot lielākas jaudas iekārtas

Savukārt uzņēmumiem būtu aktīvāk jāstāsta iedzīvotājiem, ka nosacījumos galvenais ir tas, ka uzstādīto iekārtu jauda nedrīkst pārsniegt 50% no pieslēgumā atļautās slodzes.

Iedzīvotāji var īsti nesaprast, kas ir atļautā slodze un kur var atrast informāciju par to. Diemžēl daļai komersantu ir interese tikai pārdot lielākas jaudas iekārtas. “Protams, ne visiem. Ir arī atbildīgi komersanti, kuri izstāsta iedzīvotājiem [par atbilstošām iekārtām]. Bet citi vienkārši saka: “Es tev pārdošu lielākas iekārtas.””

Diemžēl viņi neizstāsta to, ka uzstādāmās iekārtas ir jāsalāgo ar atļauto slodzi. Ja iedzīvotājs pats to nezina un komersants to nepastāsta, jārēķinās ar papildus laiku un izmaksām. “Iedzīvotājiem ir ar to jārēķinās.”

Vajadzētu izglītot daudz aktīvāk

Uzņēmumiem vajadzētu daudz aktīvāk runāt par šo jautājumu, izglītojot iedzīvotājus, Kārkliņš atzina. Kad kļūdainais projekta pieteikums nonāk "Vides investīciju fondā”, tā speciālisti, protams, norāda uz nepilnībām un informē par to, kur var redzēt datus par atļauto slodzi. To var apskatīt rēķinā vai “Sadales tīkla” interneta mājas lapā.

“Protams, daudz vienkāršāk būtu, ja komersants pie iekārtu uzstādīšanas jau būtu vērsis iedzīvotāju uzmanību tam.”

Iedzīvotājiem jāatceras, ka pastāv 50% ierobežojums no atļautās slodzes. “Vienkāršoti sakām: ja ir trīs fāžu pieslēgums un 32 ampēri, tad var uzstādīt maksimālās jaudas iekārtas, kas šobrīd ir 11,1 kilovats. Ja ir mazākas jaudas pieslēgums, tad jārēķina. Vajadzīgas mazākas jaudas iekārtas vai arī jāpalielina pieslēguma atļautā patēriņa slodze.”

Cilvēki plāno izmaksas

Rezumējumā, skaidrojot cilvēku milzīgo interesi par saules paneļiem, Kārkliņš sacīja: “Mums īsti tādu datu nav. Mēs neprasām iedzīvotājiem, kāpēc viņi piesakās. Mēs atbalstām.

Es varu tikai minēt, ka jebkurā gadījumā cilvēki rēķina, un laikam saules paneļi ir viena no tām tehnoloģijām, ko tiešām vienu reizi uzstāda un pēc tam laika periodā tikai iegūst no tās. Protams, sākumā paiet laiks, līdz tas atmaksājas. Taču pēc tam, ja iekārta sevi būs atpelnījusi, tā turpinās strādāt cilvēka labā.

Iepriekš uzstādītie paneļi kalpo labi

Mums ir bijusi pieredze ar klientiem no iepriekšējām atbalsta programmām “Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta” ietvaros, ar kuru atbalstu arī uzstādīja saules paneļus. Tie turpina strādāt, un iedzīvotājiem nav bijušas sūdzības.”

Ja iepriekš uzstādītie saules paneļi, kuros izmantotas vecākas tehnoloģijas, joprojām kalpo labi, var prognozēt, ka ar jaunajām tehnoloģijām tagadējo paneļu mūžs būs 20-25 gadi, kā to sola piegādātāji.

Divas atbalsta programmas

Viņš arī piebilda, ka patlaban Latvijā šajā jomā darbojas divas valsts atbalsta programmas. Viena pastāv caur Emisijas kvotu izsolīšanas instrumentu (EKII), bet otra ir caur “Altum”.

“Ir divas atbalsta programmas, kas ir diezgan līdzīgas. Šobrīd mums atbalsta intensitāte saules paneļiem ir identiska.. Mūsu starpā nav konkurences, drīzāk – sadarbība,” viņš raksturoja situāciju. 

Milzīga interese

Portāls Jauns.lv jau ziņoja, ka pēdējā laikā iedzīvotājiem ir milzīga interese par saules paneļu uzstādīšanu savos mājokļos un valsts atbalsta saņemšanu šim mērķim. Katru mēnesi projektu pieteikumu skaits kļūst arvien lielāks.

Speciālisti norāda, ka pieteikumu valsts atbalsta saņemšanai var aizpildīt arī paši iedzīvotāji un tam nav nepieciešami starpnieku pakalpojumi.