foto: ZUMAPRESS.com
Pieaugošā dārdzība Eiropā! Kā valstis atbalsta savus iedzīvotājus
Polija līdz 2027. gadam ir pagarinājusi arī regulējamās gāzes cenas mājsaimniecībām un iestādēm, piemēram, skolām un slimnīcām.
Bizness un ekonomika
2022. gada 30. septembris, 07:10

Pieaugošā dārdzība Eiropā! Kā valstis atbalsta savus iedzīvotājus

Jauns.lv

Pieaugošā inflācija un energoresursu cenu celšanās ir radījusi finansiālas grūtības daudzās Eiropas Savienības valstu iedzīvotāju ģimenēs. Pārtikas un degvielas cenas pieaug, namīpašnieki palielina īres maksu un komunālo pakalpojumu rēķini turpina augt.

Eiropas Savienības dalībvalstis lielā mērā ir pašas atbildīgas par savu enerģētikas politiku, un ES noteikumi ļauj tām veikt ārkārtas pasākumus, lai pasargātu patērētājus no pieaugošajām izmaksām. Kādi tie ir?

Zviedrijas valdība rezervē līdzekļus mājsaimniecībām

Zviedrija ir rezervējusi 6 miljardus Zviedrijas kronu (559 miljonus eiro), lai kompensētu mājsaimniecību izdevumus, kuras smagi skāris ir elektroenerģijas cenu pieaugums.

Premjerministre Magdalēna Andersone apgalvo, ka Zviedrija energofirmām piedāvās 250 miljardus Zviedru kronu likviditātes garantijās pēc tam, kad Krievijas “Gazprom” slēgs gāzes vadu “Nord Stream 1”, lai palīdzētu novērst finanšu krīzi.

Vācijas valdība sniegs atbalstu visiem valsts iedzīvotājiem

Vācija apņēmusies līdz 2024. gada marta beigām pazemināt pievienotās vērtības nodokli dabasgāzei no 19% līdz 7 %.

Vācija arī apstiprināja atvieglojumus valsts iedzīvotājiem, kas kopumā sasniedz 30 miljardus eiro.

Valdība visiem nodokļu maksātājiem piedāvās vienreizēju atbalstu 300 eiro apmērā. Šo summu viņiem pārskaitīs darba devējs. Ģimenes, kas saņem uzturlīdzekļus bērniem, saņems papildu 100 eiro par katru bērnu, bet cilvēki, kas saņem pabalstus, saņems 200 eiro vienreizēju maksājumu.

Valsts piedāvā arī atbalstu saistībā ar sabiedriskā transporta biļetēm.

Itālijā iedzīvotājiem turpina izmaksāt pabalstus

Itālija augusta sākumā apstiprināja jaunu atbalsta sistēmu aptuveni 17 miljardu eiro apjomā, lai palīdzētu uzņēmumiem un ģimenēm. Šī summa papildina jau iepriekšējos 35 miljardus eiro, kas kopš janvāra paredzēti, lai cīnītos ar dārdzības krīzi. Valdība arī pagarinās atbalsta programmu itāļiem ar zemiem un vidējiem ienākumiem (jūlijā izmaksāts 200 eiro vienreizējs pabalsts). Itālija arī ir paziņojusi par savu nodomu aplikt ar papildus nodokļiem uzņēmumus, kas gūst peļņu no augstajām enerģijas cenām.

Francija samazina iekšzemes nodokli par elektroenerģijas patēriņu

Francija saviem pilsoņiem piedāvā vienreizēju maksājumu, lai palīdzētu valsts pilsoņiem, lai gan šis atbalsts ir tikai 100 eiro apmērā. Francija ir nacionalizējusi enerģijas piegādātāju EDF, kas ierobežos elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenu kāpumu. Valstī arī samazināts iekšzemes nodoklis par elektroenerģijas patēriņu no 22, 50 eiro par megavatstundu līdz tikai 1 eiro par megavatstundu mājsaimniecībām, bet uzņēmumiem vēl uz pusi mazāk.

Polijā samazināts nodoklis

Polija paziņojusi par nodokļu samazināšanu elektrībai, degvielai un pārtikas precēm. Tā līdz 2027. gadam ir pagarinājusi arī regulējamās gāzes cenas mājsaimniecībām un iestādēm, piemēram, skolām un slimnīcām.

Valdība jūlijā vienojās par vienreizēju maksājumu 3000 zlotu (633 eiro) apmērā mājsaimniecībām, lai palīdzētu segt augošās gāzes cenas.

Latvijas valdība nesola vienreizēju maksājuma atbalstu

Latvijā valdība piešķirs 20,4 miljonus eiro mājsaimniecībām apkures izdevumu kompensēšanai. Atbalsts pienāksies tiem, kuri apkurei izmanto elektroenerģiju, koksnes granulas, koksnes briketes un malku. Valdība arī ir apstiprinājusi 50 miljonu eiro atbalstu energoietilpīgiem apstrādes rūpniecības komersantiem.

Kā arī valdība ir atļāvusi samazināt apkures un karstā ūdens temperatūru šajā apkures sezonā, taču pagaidām valdība nesola vienreizēju maksājuma atbalstu iedzīvotājiem, kā tas ir noteikts citās Eiropas valstīs.