foto: ZUMAPRESS.com
Itālijas konkurences uzraugs turpina izmeklēšanu pret Lietuvas pirmo "vienradzi"
Ilustratīva bilde ar "Vinted" piedāvājumu.
Bizness un ekonomika
2022. gada 28. jūlijs, 16:15

Itālijas konkurences uzraugs turpina izmeklēšanu pret Lietuvas pirmo "vienradzi"

Jauns.lv/LETA

Itālijas Konkurences padome (AGCM) turpina izmeklēšanu pret Eiropā lielāko tiešsaistes platformu lietotu apģērbu tirdzniecībai "Vinted".

2021. gada jūnijā sāktā izmeklēšana joprojām turpinās. Konkurences uzraugs izmeklē aizdomas, ka Lietuvas pirmais "vienradzis" jeb jaunuzņēmums, kura vērtība pārsniedz vienu miljardu eiro, izmantojis maldinošu tirdzniecības praksi. Kompānijā ziņu aģentūrai "BNS" apstiprināja, ka notiek izmeklēšana, tomēr nesniedza detalizētāku informāciju par šo vai citām izmeklēšanām pret kompāniju.

Pērn maijā Francijas patērētāju aizsardzības asociācija "UFC-Que Choisir" iesniedza tiesā prasību pret Lietuvas kompāniju, pieprasot kompensāciju par zaudējumiem, kuri radušies "Vinted" klientiem, kā apgalvo asociācija, slēpta nodokļa dēļ. Tiesvedība notiek Francijas civilajā tiesā.

Savukārt 2021. gada novembrī Francijas, Polijas un Lietuvas datu aizsardzības inspekcijas sāka izmeklēšanu par to, vai "Vinted", apstrādājot klientu privātos datus, ievēro privātuma noteikumus. Arī šī izmeklēšana joprojām turpinās.

Maijā Polijas Konkurences un patērētāju aizsardzības birojs noteica "Vinted" 5,3 miljonu zlotu (1,15 miljoni eiro) sodu par pārmērīgām personas datu prasībām un papildu maksām.

Daudz investējot darbības paplašināšanā, "Vinted" pērn strādājusi ar 105 miljonu eiro zaudējumiem, kas ir piecas reizes vairāk nekā 21 miljona eiro zaudējumi 2020.gadā. Kompānijas ieņēmumi pērn auguši par 63% līdz 245 miljoniem eiro.

2019. gadā "Vinted" kļuva par Lietuvas pirmo "vienradzi".