Bizness un ekonomika
2022. gada 30. jūnijs, 17:19

Kā dārdzība ietekmē ikdienas tēriņus, un ar kādu algu var izdzīvot Latvijā? Atbild cilvēki ielās

Jauns.lv

Cenu pieaugumu izjūt ikkatrs. Liela daļa portāla Jauns.lv aptaujāto atzīst, ka nekad nav dzīvojuši izšķērdīgi, tāpēc cer cenu kāpumu pārdzīvot ar vēl stingrāku tēriņu disciplīnu vai tuvinieku palīdzību.

Piemēram, Laila atcēlusi šovasar plānoto ceļojumu, lai ar tam paredzēto naudu stātos pretī apkures sezonas finansiālajiem izaicinājumiem. Savukārt Arnis un Daina vēl cenšas dzīvot šodienai, neko sev pagaidām neaizliedzot.

Aptaujātie ir vienisprātis – lai Latvijā izdzīvotu, ienākumiem jābūt rakstāmiem ar četrciparu skaitli. Ziedonis rēķina, ka četru cilvēku ģimenei vajadzīgi 2000–3000 eiro ienākumi mēnesī, savukārt pensionārs Juris domā, ka ļoti labi iztiktu ar 1000 eiro mēnesī “uz rokas”.

foto: Edijs Pālens/LETA
Cenu pieaugumu izjūt ikkatrs.

Latvijas mājsaimniecību patēriņa grozā liels īpatsvars ir ne tikai enerģijai, bet arī pārtikai, kuras cenu pieaugums šobrīd ir īpaši straujš.

Jau ziņots, ka jūnija sākumā Latvijas Banka paaugstināja gada vidējās inflācijas prognozi 2022. gadam no iepriekš martā lēstajiem 9,5% līdz 14,8%.

Patēriņa cenas šogad maijā salīdzinājumā ar aprīli Latvijā pieauga par 4%, bet gada laikā - šogad maijā salīdzinājumā ar 2021. gada maiju - patēriņa cenas palielinājās par 16,9%. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, maijā pieaudzis par 7,8%.

Skaties pievienoto video un uzzini, kādus finanšu disciplīnas pasākumus izvēlas iedzīvotāji un kā grasās pārdzīvot sarežģīto posmu.