foto: Ieva Lūka/LETA
Tikai retais Latvijā nav izjutis pārtikas cenu pieaugumu. Četri iemesli, kāpēc par pārtiku maksājam vairāk
Šobrīd dzīvojam ekonomiskajā telpā, kur pārtikas, pakalpojumu un energoresursu cenas kļūst dārgākas, un nopelnītā nauda inflācijas dēļ zaudē savu vērtību.
Bizness un ekonomika
2022. gada 21. maijs, 11:32

Tikai retais Latvijā nav izjutis pārtikas cenu pieaugumu. Četri iemesli, kāpēc par pārtiku maksājam vairāk

Jauns.lv

Patēriņa cenām aprīlī palielinoties par 2,2 %, tikai retais Latvijā nav izjutis pārtikas cenu pieaugumu, un ekspertu prognozes diemžēl neļauj ar cerībām lūkoties nākotnē, gaidot pārtikas cenu kritumu. Kas ir tie izaicinājumi, ar kuriem šobrīd sastopas pārtikas sektors, un kas ir ārējie faktori, kuru dēļ par pārtiku maksājam arvien vairāk?

“Šobrīd dzīvojam ekonomiskajā telpā, kur pārtikas, pakalpojumu un energoresursu cenas kļūst dārgākas, un nopelnītā nauda inflācijas dēļ zaudē savu vērtību, kā rezultātā iedzīvotāju pirktspēja samazinās. Līdz ar to vēl svarīgāk kā līdz šim ir sākt veidot drošības spilvenu, kas ir naudas apjoms 3 līdz 6 mēnešalgu apmērā, kas var palīdzēt ģimenei segt neparedzētus tēriņus un palīdzēt negaidītās situācijās,” saka Jānis Mūrnieks, bankas Citadele Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

“Ir dažādi veidi, kā ikvienam optimizēt savus tēriņus, un vietu ietaupījumiem var atrast arī pārtikas budžetā, piemēram, iepērkoties un veidojot savu iknedēļas pārtikas grozu tiešsaistē, tādējādi izvairoties no spontāniem pirkumiem, kā arī ierobežojot līdzņemamās kafijas pirkšanu ārpus mājas un citus pirkumus, kas beigās var veidot vērā ņemamu ietaupījumu.”

Nākamā lapa: Piegādes ķēžu problēmas

Tēmas