Latvijas IT projekti pasaules mēroga projektu konkursā paliek bešā
Balvas "WSIS" konkursā šoreiz latviešiem gājušas gar degunu.
Auto un tehnoloģijas
2015. gada 28. maijs, 18:06

Latvijas IT projekti pasaules mēroga projektu konkursā paliek bešā

Jauns.lv

Neviens no septiņiem Latvijas informācijas un komunikāciju tehnoloģiju projektiem nav triumfējis pasaules mēroga projektu konkursā "WSIS projektu balva 2015", liecina Starptautiskās Telekomunikāciju savienības (ITU) mājaslapā publicētā informācija.

Kā liecina vietnē pieejamā informācija, kategorijā "Pieeja informācijai un zināšanām" uzvarējis Bangladešas nacionālais portāls. Tikmēr no Latvijas šajā kategorijā bija izvirzīti divi projekti - Uzņēmumu reģistra (UR) radītā iespēja jebkuram interesentam bez maksas lejupielādēt atvērtos datus par visiem UR reģistrētajiem subjektiem un "Lattelecom", Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un nozares ekspertu partnerības iniciatīva - ikgadējs nacionāla mēroga valsts iestāžu un pašvaldību e-vides attīstības mērījums "e-indekss".

Kategorijā "IKT pielietojumi: e-pārvaldība" Valsts reģionālās attīstības aģentūras vienotais valsts un pašvaldību pakalpojumu portāls "latvija.lv", kā arī Zemkopības ministrijas un tās padotības iestāžu vienotā informācijas vide palikusi aiz Saūda Arābijā izstrādātās komiteju un padomju sistēmas.

Tikmēr kategorijā "Kultūru dažādība un identitāte, valodu dažādība un vietējais saturs" triumfējis Bulgārijas projekts par jauniešu mobilizāciju. No Latvijas izvirzīts bija Baltijas ceļa 25.gadadienai veltītais projekts "thebalticway.eu", kā arī Kultūras informācijas sistēmu centra un sabiedrības "Tilde" izstrādātais mašīntulkošanas serviss "Hugo.lv".

Savukārt kategorijā "Ceļot uzticību un drošību IKT mājā" uzvarējis Itālijā realizētais enerģijas sistēmu drošības projekts. No Latvijas nominēta tika "Data Security Solutions" organizētā Starptautiskā kiberdrošības konference.

WSIS balvu piešķiršanu organizē Starptautiskā Telekomunikāciju savienība (ITU), Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO), Apvienoto Nāciju Tirdzniecības un attīstības konference (UNCTAD) un Apvienoto Nāciju attīstības programma (UNDP), lai apbalvotu projektus, kas īsteno Apvienoto Nāciju 2003.gadā pieņemtā Ženēvas rīcības plāna mērķus.

LETA/Foto: Publicitātes