foto: unsplash.com
LBAS priekšsēdētāja vietniece: jāpalielina darbiniekiem atmaksājamo attālinātā darba izmaksu kompensācija
Foto ilustratīva nozīme.
Bizness un ekonomika
2022. gada 12. aprīlis, 21:09

LBAS priekšsēdētāja vietniece: jāpalielina darbiniekiem atmaksājamo attālinātā darba izmaksu kompensācija

Jauns.lv / LETA

Nepieciešams palielināt darbiniekiem atmaksājamo attālinātā darba izmaksu kompensāciju, un atstāt to par pastāvīgu normu uz visiem laikiem, nevis tikai līdz šī gada beigām, uzskata Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētāja vietniece Gita Oškāja.

Viņa aizvadītajā nedēļā viesojās Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Kurzemes biznesa kluba pasākumā, kurā norādīja, ka patlaban atmaksājamo attālinātā darba izmaksu kompensācija ir 30 eiro, taču LBAS ir jau rosinājis Finanšu ministrijai pārskatīt šo jautājumu, piedāvājot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neaplikt izdevumus par profesionālo vai augstāko izglītību, palielināt limitu attaisnojamajiem izdevumiem par veselību un ārstniecību, kā arī aicināja apsvērt vēl citus papildu instrumentus.

Viņa uzsvēra, ka uzņēmēji ir jāmudina maksāt nodokļus, un sociālā nodokļa nomaksa veido darbinieku sociālās garantijas ilgtermiņā, un tādēļ nedrīkst pieļaut, ka tās tiek samazinātas. Turklāt, lai valsts apmaksātu darba nespējas lapas, nodrošina bērnu kopšanas atvaļinājumu, vecāku pabalstu, sociālās nodoklis ir jāmaksā, norādīja Oškāja.

Savukārt LBAS priekšsēdētājs Egils Baldzēns, tiekoties ar Latvijas Darba devēju konfederācijas, LTRK, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) un Latvijas Pašvaldību savienības vadītājiem, uzsvēra arī šī brīža situācijas nopietnību saistībā ar energoresursu, degvielas un pārtikas sadārdzinājumu un inflācijas straujo pieaugumu.

Viņš norādīja, ka no cenu paaugstināšanas īpaši cieš mazturīgie iedzīvotāji, tādēļ krīzes situācijā valstij ir jāveic pasākumi, kas nepieļauj neierobežotu cenu celšanos, pretējā gadījumā jau pēc trijiem mēnešiem sāksies uzņēmumu bankroti un papildināsies bezdarbnieku rindas.