Bizness un ekonomika
2022. gada 13. janvāris, 15:43

Iedzīvotāji izrāda interesi par iespēju atbrīvoties no parādsaistībām

Jauns.lv

No 1. janvāra ir spēkā Tieslietu ministrijas izstrādātais likums par fiziskās personas atbrīvošanu no parādsaistībām, kas dod iespēju trūcīgā un maznodrošinātā mājsaimniecībā esošām personām, kuru ienākumi nav pietiekami visu saistību segšanai viņu sociālā un ekonomiskā stāvokļa dēļ, noteiktā kārtībā atbrīvoties no parādsaistībām, kas radušās no patērētāja kreditēšanas līguma Patērētāju tiesību aizsardzības likuma izpratnē (t.sk. “ātrie kredīti”).

Kā informē Tieslietu ministrijā, iedzīvotāji aktīvi izrāda interesi par iespēju saņemt atbrīvojumu no parādsaistībām un šīs iespējas kontekstā vēršas pie zvērinātiem notāriem pēc konsultācijām.

Likums paredz, ka no parādsaistībām var atbrīvot fizisko personu, ja vienlaikus pastāv vairāki nosacījumi, piemēram, pēdējā gada laikā parādnieka vidējie ienākumi mēnesī nav sasnieguši valstī noteikto minimālo mēneša darba algu un vismaz trīs mēnešus ir bijis trūcīgā vai maznodrošinātā mājsaimniecībā esošās personas statuss.

No parādsaistībām var atbrīvot tikai, ja fiziskās personas visu parādsaistību pamatparāda un blakus saistību kopējais apmērs pārsniedz vienas valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru, bet nepārsniedz 5000 euro.

Vairāk informācijas par likumu un to, kas un no kādām parādsaistībām var tikt atbrīvots, un kā notiek personas atbrīvošana no parādsaistībām, var atrast Tieslietu ministrijas mājaslapas sadaļā “Fiziskās personas atbrīvošana no parādsaistībām”.