foto: Publicitātes
Vēl nav noslēgti līgumi par depozīta sistēmas ieviešanu 95 tirdzniecības vietās, kur tas būtu obligāti
Bizness un ekonomika
2022. gada 11. janvāris, 16:58

Vēl nav noslēgti līgumi par depozīta sistēmas ieviešanu 95 tirdzniecības vietās, kur tas būtu obligāti

Jauns.lv / LETA

Lai arī līdz depozīta sistēmas darbības sākumam palikušas tikai trīs nedēļas, pašreiz vēl aizvien ir 95 tirdzniecības vietas, kurās atbilstoši normatīvajam regulējumam būtu obligāti jāievieš depozīta sistēma, bet līgums par to vēl nav noslēgts, pastāstīja depozīta sistēmas ieviesēja SIA "Depozīta iepakojuma operators" Miks Stūrītis.

Viņš norādīja, ka pašreiz līgumi par depozīta pieņemšanas punktu izveidi ir noslēgti ar 1287 tirdzniecības vietām, no kurām 995 ir automātiskie punkti, kuros ir izvietoti 1046 taromāti, tajā skaitā 186 āra kioski. Savukārt 292 ir manuālie punkti.

Tāpat norit līgumu slēgšanas process ar 110 tirdzniecības vietām, bet 95 tirdzniecības vietas nesadarbojas un līgumus nav noslēgušas. Pēc Stūrīša teiktā, iemesli tam ir dažādi - daļa atsakās sadarboties vai vilcinās bez konkrēta iemesla, citi apgalvo, ka nav vietas vai iespēju depozīta pieņemšanas punktu iekārtošanai. Informācija par šo tirgotāju grupu tāpat ir Valsts vides dienesta rīcībā.

Jau vēstīts, ka depozīta sistēma Latvijā sāks darboties šā gada 1.februārī. Depozīta sistēmā varēs nodot stikla, PET un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visa veida alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam būs jāiemaksā depozīts 0,1 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas varēs saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma būs nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums būs iztukšots.

Valsts vides dienests konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt kompānijai "Depozīta iepakojuma operators".