Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Auto un tehnoloģijas

Auto ziņas: kā ziemā izvilkt iestigušu auto

Auto ziņas

Jauns.lv

Braucot ziemā var gadīties visādi. Ieslīdēšana grāvī nav nekāds negods. Tā var gadīties ikvienam, sevišķi mazāk pieredzējušiem braucējiem. Šoreiz sniegsim pāris padomu, kā atbrīvoties no sniega gūsta, izmantojot savus spēkus, bet, ja tas nelīdz - kā pareizi veikt mašīnas vilkšanu?

Pirms uzsākt jebkādas darbības, jāparūpējas par drošību. Būs īstā reizes atcerēties, cik tālu no automašīnas jāizvieto avārijas trijstūris.

“Noteikti vajag uzvilkt arī vesti, sevišķi jau diennakts tumšajā laikā. Protams, tajā vestē jūs neizbēgami izskatīsities smieklīgi. Bet labāk uz stundu smieklīgs nekā uz visiem laikiem beigts,” saka Normunds Avotiņš.

Ja auto nesēž uz vēdera vai sevišķi dziļā bedrē var gadīties, ka varat tikt laukā pašu spēkiem. Galvenais - nesasteigt! 

Autoriepu Nama direktors Oskars Krampāns savulaik bieži startējis 4x4 sacensībās, kur automašīnu stropēšana un vilkšana ir spēles daļa.

“Ieteiktu uzreiz nespolēt. Ja mašīna iestigusi, spolēšana padarīs pasākumu ļaunāku, ieraksieties dziļāk.”

Lai izkustinātu mašīnu, nepieciešams uzlabot riepu saķeri.

“Ja mašīna nekustas, varam kaut ko palikt zem riepām, piemēram, šos paklājiņus.”

Labāk ne gumijas, jo tie slīd, bet auduma, jo tiem otra puse bieži ir abrazīva.

“Vēl viens variants - veca drēbe, zari, koki, kaut kas ko palikt apakšā. Liekot apakšā paklājiņus, jāatceras, ka velk riepa ar vājāko saķeri. Tāpēc vajag palikt zem abiem velkošajiem riteņiem.”

Tomēr, ja visas pūles un stumšana ir veltas, un spēkrats spītīgi aizsper palīglīdzekļus pa gaisu, nāksies meklēt striķi - un vietu, kur to piesiet.

“Vispār būtu ļoti noderīgi zināt, kur jūsu automašīnai ir velkamie āķi un vietas. Vai tie ir stacionāri, vai tās ir vietas, kur nepieciešams ieskrūvējamais āķis. Ja automašīnas bamperos ir tādi vāciņi, kantaini vai apaļi, tā ir droša zīme, ka tur ieskrūvējama "austiņa". Tad nu būtu ļoti labi zināt, kur tā mašīnā atrodas.”