foto: scanpix
Pēc uzvaras miljonus vērtajā antigēnu testu iepirkumā mainījies "Ekspress laboratorija" īpašnieku saraksts
Krievijas pilsonis Sergejs Ļebedjevs starp uzņēmuma "Ekspress laboratorija" dalībniekiem vairs nefigurē.
Bizness un ekonomika
2021. gada 26. novembris, 13:33

Pēc uzvaras miljonus vērtajā antigēnu testu iepirkumā mainījies "Ekspress laboratorija" īpašnieku saraksts

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Trīs miljonus vērto līgumu par Covid-19 antigēnu noteikšanas pašpārbaudes testu piegādi valsts izlēma noslēgt ar vien šī gada pavasarī reģistrētu firmu “Ekspress laboratorija”, kuras viens no īpašniekiem, kā iepriekš ziņoja mediji, ir Krievijas pilsonis Sergejs Ļebedevs. Jauns.lv ievēroja, ka kopš 24. novembra tas tā vairs nav.

Saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumu Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs (VALIC) veic individuālo aizsardzības līdzekļu, medicīnisko ierīču, kā arī minēto preču laboratorisko testēšanas pakalpojumu centralizētu iegādi.

Vēl 24. novembrī Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja, ka centrs pirmo līgumu par Covid-19 vīrusa antigēnu noteikšanas pašpārbaudes testu iegādi noslēdzis ar SIA “Ekspress laboratorija”.

Tobrīd daudziem acīs iekrita tas, ka minētais uzņēmums ir bez nozīmīgas pieredzes medicīnas preču tirdzniecībā, ka firma ir reģistrēta vien šī gada 29. martā un nav pieejami tās finanšu rādītāji. Par to cītīgi ziņoja arī mediji.

Saistībā ar bažām par iepirkumu uzvarējušās firmas spējām tikt galā ar trīs miljonus vērto uzdevumu, pie premjera Krišjāņa Kariņa ar aicinājumu skaidrot situāciju vērsās opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāti.

Uzmanību pievērsa arī tas, ka viens no firmas īpašniekiem un patiesā labuma guvējiem ir Krievijas Federācijas pilsonis.

Ļebedevs komentārus nesniedz

Vēl nesen “Lursoft” datubāzes informācija liecināja, ka medicīnas preču tirgotājs “Ekspress laboratorija” pieder Tomam Bindem, Jeļenai Putviķei, kura vienīgā ir uzņēmuma valdē, un minētajam Krievijas valstspiederīgajam Sergejam Ļebedevam.

Taču šobrīd Ļebedevs starp uzņēmuma dalībniekiem vairs nefigurē.

Tā vietā redzam, ka kādreiz trīs vienādās daļā sadalītā kompānija nu dalās starp īpašniekiem Tomu Bindi (33.33333 %) un Jeļenu Putviķi (66.66667 %).

“Lursoft” izlasāms, ka šādi tas ir kopš šī gada 24. novembra, un Uzņēmumu reģistrā izmaiņas fiksētas 26. novembrī.

Jauns.lv mēģināja sazināties ar Sergeju Ļebedevu, lai vaicātu, vai uzņēmējs piekrīt skaidrot šādas izmaiņas un to pamatojumu tieši laikā, kad salīdzinoši jaunā, iepriekš līdzīgu apmēru iepirkumos neuzvarējusī firma tiek pie miljonus vērta pasūtījuma.

Saruna gan izvērtās īsa, haotiska un ne visai pieklājīga.

Atbildot uz interesi sarunai ar Ļebedeva kungu, ar Jauns.lv sazinājās kāda sieviete, kura aicināja izskaidrot intereses iemeslus.

Skaidrojot, ka mediju Ļebedevs interesē saistībā ar firmas “Ekspress laboratorija” panākumiem sabiedrībai aktuālajā iepirkumā, bija dzirdams, ka fonā skaļi runā kāds vīrietis.

Uz atkārtotu skaidrojumu, spriežot pēc visa, fonā runājošais vīrietis, atvadoties ar “Visu gaišu!” sievietes vietā nolika klausuli.

Rezultātā netapa skaidri iemesli, kādēļ vienlaikus ar dalību un uzvaru VALIC konkursā, Ļebedevs beidzis būt uzņēmuma daļu turētājs, kā arī kādus nosacījumus, iespējams, ietvērušas šīs izmaiņas.

Uzņēmums jau kādu laiku tirgo Covid-19 testus internetā

Jāpiebilst, ka uzņēmumam “Ekspress laboratorija” ir interneta mājaslapa Antigentest.lv, kurā tiek piedāvāts iegādāties “ātrus un uzticamus “Covid-19 Antigen” testus uzņēmumiem, sporta klubiem, kultūras iestādēm, viesnīcām, valsts iestādēm, pašvaldībām, medicīnas iestādēm, privātpersonām”, kā arī citas medicīnas preces, tai skaitā maskas, halātus, cimdus, termometrus.

Uzņēmuma internetveikalā piedāvāto Covid-19 antigēnu testu klāsts ir visai plašs, un lētākais no tiem maksā 2,15 eiro.

Jādomā, ka, ņemot vērā Covid-19 situāciju valstī un tās mainīgumu, kā arī dažādos saistībā ar to ieviestos drošības pasākumus, jauna uzņēmuma dibināšanai, kurš tiektos iespraukties Covid-19 testu tirdzniecības lauciņā, nevajadzētu viest īpašus jautājumus.

Šobrīd arī zināms, ka Sergejs Ļebedevs vēl ir Latvijā reģistrētu uzņēmumu SIA “MDM Baltic”, SIA “Dialog Travel” un SIA “RKF Intral” īpašnieks. Pēdējā kompānija Latvijā reģistrēta 1993. gadā.

SIA “Dialog Travel” un SIA “MDM Baltic” reģistrētas attiecīgi 2017. un 2021. gadā.

Kāpēc valsts iepērk antigēnu testus?

VALIC 9. novembrī izsludināja cenu aptauju par paštestu piegādi saskaņā ar Veselības ministrijas sagatavoto tehnisko specifikāciju. Kopumā tika saņemti 30 piedāvājumi.

Pēc iesniegto piedāvājumu vērtēšanas pieņemts lēmums par vispārīgās vienošanās slēgšanu ar pieciem pretendentiem – "Ekspress laboratorija", "Brief", "ADDO Defense", "A-birojs" un "A.Medical".

Šo pretendentu piedāvātās cenas četru miljonu testu piegādei ir 0,75-1,25 eiro par testu, piegādes minētajam apjomam nodrošinot piecu līdz 20 darba dienu laikā no līguma noslēgšanas.

Plānotais pirmās četru miljonu testu partijas piegādes laiks ir piecas darba dienas un par šī iepirkuma uzvarētāju atzīta "Ekspress laboratorija". Kopējā līguma summa ir trīs miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Ja tiks pieņemts lēmums palielināt iegādājamo testu skaitu, tad attiecībā uz nākamo testu partiju piegādi notiks jauna uzvarētāja noteikšana starp minētajiem pieciem pretendentiem.

Jau ziņots, ka no 6. decembra, veicot darba pienākumus klātienē, kur ir iespējams kontakts ar citiem darbiniekiem, pakalpojuma saņēmējiem vai apmeklētājiem, būs jāveic regulāra Covid-19 testēšana divas reizes nedēļā, izmantojot antigēna paštestus, paredz otrdien valdībā apstiprinātie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Prasība attieksies uz visiem darbiniekiem - gan pret Covid-19 vakcinētiem, gan nevakcinētiem.

Pēc valdības sēdes Valsts kancelejas direktors un Operatīvās vadības grupas vadītājs Jānis Citskovskis žurnālistiem norādīja, ka testus pamatā apmaksās valsts.

Līdz 6. decembrim atbildīgās iestādes sagatavos mehānismus kā šos testus izplatīt, un citas praktiskas detaļas.

Pēc sākotnējām aplēsēm testi Latvijai astoņu nedēļu periodam varētu izmaksāt apmēram 14 līdz 15 miljonus eiro.