foto: Publicitātes
Cenu kāpuma ietekme uz nekustamo īpašumu iegādi
Bizness un ekonomika
2021. gada 2. decembris, 10:00

Cenu kāpuma ietekme uz nekustamo īpašumu iegādi

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Pasaule joprojām cīņās ar pandēmiju, kas ieviesusi ievērojamas izmaiņas mūsu ikdienā. Arvien vairāk cilvēku sākuši pastāvīgi strādāt no mājām, daudzas nozares cietušas zaudējumus, bet vēl citas – strauji attīstījušās. Negaidītie notikumi arī izjaukuši vairākas pasaules mēroga piegāžu ķēdes, jo vairākkārt mainījies pieprasījuma un piedāvājuma līdzsvars, kā arī bijuši loģistikas ierobežojumi.

Manāmi kāpj arī enerģijas resursu cenas. Tas viss atstājis iespaidu uz nekustamo īpašumu tirgu pasaulē, tostarp Latvijā. Ar pieredzi un datu analīzi dalās Sortter finanšu pakalpojumu un kredītu salīdzināšanas platformas eksperti.

Kas veicina cenu kāpumu Latvijā un pasaulē?

Jau pirmspandēmijas periodā varēja novērot enerģijas resursu cenu kāpumu1, turklāt tika prognozēts, ka resursu cenas tikai kāps. Galvenokārt tāpēc, ka pasaules ekonomika turpina augt2 ,cilvēki patērē arvien vairāk enerģijas, jo iegādājas jaunas tehnoloģijas un kļūst turīgāki – tātad var atļauties īpaši netaupīt. Vienlaikus attīstītās valstis cenšas virzīties uz dabai draudzīgas enerģijas izmantošanu, un to saražot parasti ir dārgāk. Pandēmijas laikā arī par 17% samazinājies no Krievijas importētās gāzes apjoms, kamēr gāze veido aptuveni 1/3 no Eiropas patērētājiem resursiem3.

Cena aug arī degvielai, kas vēl pandēmijas sākumā (2020.gada aprīlī) Latvijā maksāja pat zem eiro4. Toreiz cenas kritumu gan veidoja Tuvo Austrumu valstu politiskās cīņas un bija jau paredzams, ka cenas atkal kāps. Tomēr tas nemaina faktu, ka degviela pašlaik maksā par 50% dārgāk nekā pērnā gada aprīlī.

Bez enerģijas cenām strauja inflācija novērojama arī izejmateriālu cenām visā pasaulē – arvien vairāk pieprasīts kļūst gan metāls, gan kokmateriāls, gan citi būvniecībā izmantotie materiāli. Saprotot, ka arī turpmāk vairāk laika būs jāpavada mājās, cilvēki biežāk vēlējušies veikt remontu, iegādāties lielāku mājokli vai pat celt/paplašināt savu mitekli, audzējot pieprasījumu.

Kas notiek ar nekustamo īpašumu?

Tā kā audzis cilvēku pieprasījums pēc plašākiem mājokļiem (arvien vairāk laika jāpavada mājās, iespējams tur jāiekārto darba telpa, turklāt aug cilvēku finansiālā labklājība – tie var atļauties plašāku mājokli), piedāvājums nav spējis tikt tam līdzi – un līdz ar to aug cenas5. Papildus, kā jau minēts, augušas cenas gan materiāliem, gan enerģijas resursiem, kas nepieciešami, lai uzceltu jaunus mājokļus, un tas noved pie strauja nekustamo īpašumu vērtības kāpuma. Novērojams, ka cenas pašlaik kāpj gan jauniem, gan lietotiem mājokļiem.

Kā rīkoties cilvēkiem, kas iecerējuši tikt pie sava mājokļa– pirkt to, būvēt pašiem vai nogaidīt?

Katra situācija jāizvērtē individuāli. Tomēr jāņem vērā, ka būvmateriālu un enerģijas cenas drīzumā nekritīsies. Tāpēc cerēt uz to, ka pēc kāda laika būs iespēja iegādāties vai uzcelt mājokli lētāk, nav pamata6. Lai gan atsevišķās prognozēs tiek pausts, ka atsevišķu būvmateriālu(visticamāk, kokmateriāla)cenas  varētu kristies pēc 2-3 gadiem, visticamāk, šajā laikā augs citas cenas, piemēram darbaspēka izmaksas. Vairāk par tēmām, kas saistītas ar mājokli un ir aktuālas ikvienam no mums, lasiet Sortter blogā.

Cik pieejami un izdevīgi pašlaik ir mājokļa kredīti?

Viena no pozitīvajām iezīmēm gan ir tā, ka patlaban aizņemties ir tik lēti, cik vien var būt. Tas attiecas arī uz hipotekāriem kredītiem. Tā, piemēram, pašlaik Euribor likme (Eiropas starpbanku aizdevumu likme) ir pat ar negatīvu procentu7.Tas nozīmē, ka bankām izdevīgāk ir naudu aizdot nekā turēt pie sevis. Pie negatīvas Euribor likmes klientam būtībā jāmaksā tikai bankas noteiktie procenti, un arī tie pašlaik ir visai zemi. Šeit gan jāatceras, ka aizdevēju procenti mēdz būtiski atšķirties un svarīgi aizņemties gudri.

Tomēr, mācoties no iepriekšējās finanšu krīzes, Eiropa ieviesusi dažādus nosacījumus, kam aizdevējiem jāseko – piemēram, ļoti rūpīgi jāizvērtē potenciālā kredītņēmēja maksātspēja un kredītvēsture. Līdz ar to, lai arī kredīti ir lētāki, neviens tos tāpat vien neizsniedz.

Kāpēc derētu atcerēties “Sortter” vārdu?

Somijas uzņēmums “Sortter” nodarbojas ar kredītu salīdzināšanas pakalpojumu. Ja iecerēts aizņemties, Sortter kredītu kalkulatorā bez maksas iespējams viegli un ātri salīdzināt Latvijā populārāko aizdevēju piedāvātās kredītprocentu likmes. Turklāt “Sortter” savā blogā saprotamā valodā regulāri informē par veidiem, kā uzlabot savu finanšu pratību, aizņemties, nopirkt un pat ieguldīt izdevīgāk.

1 https://lvportals.lv/viedokli/301993-vai-elektroenergijas-cena-sogad-kritisies-2019
2 https://biznesam.swedbank.lv/ievads/ekonomika/ekonomika-augs-tapat-ka-darbaspeka-trukums-53151
3 https://www.lsm.lv/raksts/zinas/ekonomika/energijas-cenu-kapums-daudzus-eiropiesus-paklauj-energetiskas-nabadzibas-riskam.a423155/
4 https://www.lsm.lv/raksts/zinas/ekonomika/vilna-un-riga-degvielas-cenas-zem-viena-eiro-par-litru.a354635/
5 https://www.lsm.lv/raksts/zinas/ekonomika/pandemija-uzkarsejusi-nekustamo-ipasumu-tirgu-latvija.a424423/
6 https://www.seb.lv/info/maja/vai-ir-pamats-ceret-uz-majoklu-cenu-kritumu
7 https://www.bank.lv/statistika/dati-statistika/naudas-tirgus-index/euribor-un-libor

Reklāmas raksts sadarbībā ar Sortter