foto: LETA
FKTK konstatē likuma pārkāpumu Berņa un Fiļa radinieču rīcībā
Oļegs Fiļs.
Bizness un ekonomika
2021. gada 1. oktobris, 14:16

FKTK konstatē likuma pārkāpumu Berņa un Fiļa radinieču rīcībā

Jauns.lv / LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) konstatējusi Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likuma pārkāpumu likvidējamās "ABLV Bank" bijušo līdzīpašnieku Ernesta Berņa un Oļega Fiļa radinieču rīcībā, aģentūra LETA uzzināja FKTK.

Likums paredz, ka persona, kura vēlas iegūt būtisku līdzdalību kādā ieguldījumu pārvaldes sabiedrībā, par to iepriekš paziņo FKTK, kas likumā noteiktajā kārtībā izvērtē personas atbilstību likumā noteiktajiem kritērijiem. FKTK vai nu atļauj vai aizliedz iegūt būtisku līdzdalību ieguldījumu pārvaldes sabiedrībā. 

Tāpat Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likums paredz FKTK tiesības piemērot likumā noteiktās sankcijas un uzraudzības pasākumus, ja persona ir ieguvusi būtisku līdzdalību, neievērojot likumā noteikto kārtību.

Administratīvo lietu ietvaros FKTK konstatējusi, ka Berņa sieva Nika un meita Asja, kā arī Fiļa māte Nadežda ieguvušas netiešu būtisku līdzdalību ieguldījumu pārvaldes sabiedrībā "ABLV Asset Management", pirms FKTK iesniegts paziņojums par nodomu iegūt būtisku līdzdalību un pirms saņemta FKTK atļauja.

Par šo pārkāpumu Nikai un Asjai Bernēm un Nadeždai Fiļai FKTK 28.septembrī piemērojusi likumā paredzēto sankciju - publicēt publisku paziņojumu par pārkāpuma būtību un atbildīgo personu.

Lemjot par piemērojamo sankciju, FKTK ņēma vērā, ka personas sadarbojās ar FKTK un tomēr iesniedza paziņojumus par būtiskas līdzdalības iegūšanu "ABLV Asset Management", lai gan tas notika tikai pēc tam, kad līdzdalība jau bija iegūta. 

Tāpat FKTK ņēma vērā faktu, ka līdzdalība iegūta netiešā veidā, proti, caur akcionāru ķēdi, tādējādi personām pastāv mazāka ietekme uz lēmumu pieņemšanu sabiedrībā.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "ABLV Asset Management" reģistrēta 2006.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 650 000 eiro. Kā "ABLV Asset Management" patiesās labuma guvējas patlaban reģistrētas Nadežda Fiļa un Nika Berne.