foto: Zane Bitere/LETA
Apstiprināts "Sadales tīkla" elektroenerģijas sadales sistēmas attīstības plāns: līdz 2030. gadam viss zemsprieguma tīkls iecerēts kabeļos
AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.
Auto un tehnoloģijas
2021. gada 27. septembris, 14:31

Apstiprināts "Sadales tīkla" elektroenerģijas sadales sistēmas attīstības plāns: līdz 2030. gadam viss zemsprieguma tīkls iecerēts kabeļos

Jauns.lv / LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi AS "Sadales tīkls" izstrādāto elektroenerģijas sadales sistēmas attīstības plānu laika periodam no 2022. gada līdz 2031. gadam, liecina SPRK publiskotā informācija.

Plāns paredz minētajā laika posmā turpināt sadales sistēmas rekonstrukciju un modernizāciju atbilstoši nozares attīstības tendencēm un sabiedrības pieprasījumam.

Aģentūrai LETA "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons pauda, ka paredzēts, ka katru gadu gandrīz 80% jeb ap 60 miljoniem paredzēts investēt tieši tīkla atjaunošanā.

"Fokuss ir atjaunot tīklu tur, kur tas ir novecojis un kļuvis nedrošs, lai novērstu potenciāli lielu bojājumu skaitu vai citus ar tīkla drošību saistītus izaicinājumus. Mēs gribam panākt, lai līdz 2030. gadam viss zemsprieguma tīkls ir tikai kabeļos - vai nu kā piekarkabelis vai kabelis zem zemes. Tas ir svarīgi gan no drošības, gan elektroenerģijas piegādes nepārtrauktības viedokļa. Tāpat tas nozīmē, ka mums samazināsies resursu apjoms, kurš jāparedz remontiem," sacīja Jansons.

Viņš atzīmēja, ka otrs plāna virziens ir saistīts ar to, ka vidējā sprieguma līnijās no šā gada vairs netiek plānoti kailvadi. Turpmāk visas vidējā sprieguma līnijas tiks atjaunotas vai nu ar izolētiem gaisvadiem, vai kabeļiem.

"Tas viss ir pamata nosacījums drošai un nepārtrauktai elektroapgādei. Sabiedrības atkarība no elektroenerģijas kļūs aizvien lielāka. Un, ja mēs, piemēram, aicinām apkurē izmantot siltumsūkņus, tad mums ir jānodrošina, ka ziemā, kad ir nepieciešams siltums, cilvēkiem nebūs elektroenerģijas apgādes pārtraukumu. Un tāpēc mums vajag šo sistēmu," teica "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs.

Jansons pauda, ka vienlaikus vidējais termiņš, kurā elektrolīnija savu laiku nokalpo, ir 50 gadi. Tādēļ, ja līniju kopgarums pārsniedz 90 000 kilometru un ikvienu līniju atjauno vidēji reizi 50 gados, tad 60 miljonu eiro investīcijas nemaz nav daudz un varbūt pat nepietiekami. Ar lielāku finansējumu uzņēmums varētu iet ātrāk uz priekšu, bet ir nepieciešams sabalansēt tarifus un investīcijas.

Nākamajā gadā kompānija plāno pabeigt Rīgas vēsturiskā centra elektrotīklu pārbūvi. Tāpat 2022. gada noslēgumā uzņēmums paredz pabeigt viedo skaitītāju uzstādīšanas programmu, kas klientiem ļauj sekot līdzi elektroenerģijas patēriņa dinamikai un "Sadales tīklam" efektīvi pieslēgt, atslēgt un monitorēt elektrības padevi attālināti.

"Tālāk skatāmies arī uz dispečeru vadības sistēmas modernizāciju, kas iet kopā ar šo izkliedēto ģenerāciju un divvirzienu enerģijas plūsmu. Mēs saprotam, ka esošais tīkls ne visur spēs nodrošināt šo divvirzienu plūsmu, un mums ir vajadzīgi gan infrastruktūras uzlabojumi, gan arī jauni IT risinājumi, lai mēs nākotnē būtu spējīgi šo ģenerēto enerģiju virzīt, pārvaldīt un apsaimniekot. Ir jāsaka paldies arī par Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plānu, kurā sadales un pārvades operatoram ir atvēlēti 80 miljoni eiro, lai sistēmas kaut nedaudz pielāgotu šīm divvirzienu plūsmām un nākotnes izaicinājumiem," sacīja "Sadales tīkla" priekšsēdētājs.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.