foto: Rīgas Tehniskā universitāte
Vilcē izmēģina asfaltu, kas taisīts no vecām riepām
Auto un tehnoloģijas
2021. gada 26. septembris, 05:24

Vilcē izmēģina asfaltu, kas taisīts no vecām riepām

Kas Jauns Avīze

Jelgavas novada Vilces pagastā noasfaltēts ceļa posms ar inovatīvu asfaltbetonu – tā ražošanā izmantotas nolietotas riepas.

Konkrēto ceļu intensīvi izmanto kravas auto. Eksperimentāli ieklātā seguma sastāvā 15 līdz 20% bitumena saistvielas aizvietots ar gumijas granulām no nolietotām riepām. Seguma recepti izstrādājuši Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki.

Slodzes testos izturība pret noguruma plaisu veidošanos ir 20 līdz 30% un pat vairākas reizes augstāka. Arī izturība pret risu veidošanos ir līdz divām reizēm lielāka. Tas tieši saistīts ar gumijas īpašībām – tā ir elastīga, labi atgūst sākotnējo formu gan slodzes, gan temperatūras svārstību ietekmē.

Turklāt, atkārtoti izmantojot nolietotās riepas, samazinās to kaitējums videi, tiek veicināta aprites ekonomikas un ilgtspējas principu ievērošana ceļu būvē, skaidro RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes Ceļu un tiltu katedras vadošais pētnieks Viktors Haritonovs.

Šis ir Latvijas Riepu apsaimniekošanas asociācijas pilotprojekts pēc Vides aizsardzības fonda pasūtījuma. Ar savu bitumena ražotni piedalās Ceļu būvniecības sabiedrība Igate, gumijas granulas piegādā "Eco Baltia vide".

Uz eksperimentālā ceļa posma jaunais materiāls uzklāts četrus centimetrus biezā kārtā. Reālās ekspluatācijas laikā zinātnieki turpinās pētījumus, tostarp aprēķinās potenciālos ekonomiskos ieguvumus.