foto: LETA (Paula Čurkste)
Karstās vasaras dēļ par 20% mazāka graudu ražība
Bizness un ekonomika
2021. gada 8. septembris, 12:15

Karstās vasaras dēļ par 20% mazāka graudu ražība

Jauns.lv

Lielā karstuma un sausuma dēļ graudaugu raža ir gandrīz uz pusi mazāka, nekā tā tika plānota pavasarī, kad bija graudaugu augšanai ideāli laika apstākļi.Tomēr kopumā ražība ir par aptuveni 20% zemāka nekā ierasts un zemnieki spēs gan iesēt ziemājus, gan bez bažām sagaidīt nākamo sezonu, apgalvo Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Latraps" valdes priekšsēdētājs Edgars Ruža.

Pēc viņa teiktā, ja vēl pavasarī un vasaras sākumā zemnieki ļoti priecājās, ka ir gandrīz ideāli laika apstākļi rekordlielām ražām, tad jau vēlāk situācija dramatiski mainījās.

“Es savā agronoma pieredzē tik skaistus kviešus nebiju redzējis. Tie sita pušu gandrīz vācu laukus. Bija skaists un milzīgs potenciāls. Tas mūsu Dieviņš ir laikam uz jokiem nedaudz. Pakacināja, pakacināja, paķircināja zemniekus, parādīja, ka varētu izskatīties kaut kas milzīgi labs un skaists, un tad vienā mirklī pateica – labi, tagad es paņemšu sev mazliet atpakaļ, lai jūs tā neizlaistos pārāk,” sacīja Ruža.

Tik liels karstums bez nokrišņiem Latvijā nekad neesot bijis. Turklāt kviešiem temperatūra virs 22 vai 23 grādiem nav labvēlīgas augšanai. “Kvieši sāk nīkuļot un kalst. Liela daļa saimnieku pabeidza ražas novākšanu jau jūlija beigās, lai gan plānojām augusta sākumā sākt ražas novākšanu. Divas nedēļas ražas veidošanās tika atņemta. Puse no tā, ko sākumā mums Dieviņš pasolīja, no tā tika paņemts atpakaļ, nokalta,” norādīja "Latraps" valdes priekšsēdētājs.

Tomēr kopumā raža neesot slikta. Iekūlums ir par 20% mazāks nekā vidēji. Taču ir problēmas ar kvalitāti dēļ nokalšanas, jo graudi ir ļoti smalki un neatbilst tiem standartiem, kas ir pasaules tirgos pieprasīti.

Kā pastāstīja Ruža, graudu cenas tuvojas rekordaugstām. Galvenie importētājtirgi vairs nav spējīgi tos nopirkt.

Tēmas