foto: Pexels.com
Kā ietaupīt ceļojuma laikā: 15 noderīgi padomi
Bizness un ekonomika
2021. gada 30. jūlijs, 16:25

Kā ietaupīt ceļojuma laikā: 15 noderīgi padomi

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Ceļot vasarā ir īsta bauda, tāpēc daudzi tieši šo laiku atvēl atvaļinājumam un kopīgai laika pavadīšanai ar ģimeni vai draugiem. Piekrītiet, ka ceļot ir brīnišķīgi! Vēl pievilcīgāku ceļošanu padara iespēja iekļauties iecerētajā budžetā vai vēl vairāk - ietaupīt.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dodoties ceļojumā ar ierobežotu budžetu nepavisam nenozīmē, ka izvēlētās atpūtas vietas būs mazāk ērtas vai jūsu atpūtai pietrūks jautrības. Nebūt ne! Ir daudz dažādu veidu, triku, padomu, kā ceļot un atpūsties izdevīgāk jūsu maciņam, sākot ar nakšņošanas vietu izvēli līdz pat plānotajām ēdienreizēm.

Šajā rakstā apkopoti populāri ceļotāju ieteikumi ekonomiskai atpūtai jebkurā vietā un laikā - sākot ar lietām, kurām pievērst uzmanību pirms ceļojuma uzsākšanas, līdz idejām ceļošanai ar ģimeni.

1.    Izvēlieties savu galamērķi rūpīgi

Dažas vietas, piemēram, populārākie kūrorti, parasti ir dārgāki nekā citas vietas. Ja jūsu galamērķis ir atpūta pie jūras, ieskatieties, ko piedāvā citas, mazākas pilsētas gar krasta līniju. Jūs noteikti varēsiet atrast izdevīgākas naktsmājas un izvairīties no tūristu piepildītām viesnīcām un ēdināšanas vietām pat tad, ja nāksiet mērot nedaudz garāku ceļu.

2.    Izvairieties no tūristu iecienītām vietām

Lielās pilsētas un tūristu apskates vietas izmaksās jums daudz vairāk nekā izmaiņas maršrutā. Tā vietā izvēlieties mazāk populārus galamērķus. Izvairieties no restorāniem uz galvenajām pilsētas ielām, bet pameklējiet tos uz mazākām un klusākām ieliņām - iespējams, jūs atradīsiet kādu apslēptu pērli, par kuru neraksta ceļvežos.

3.    Ceļojiet pēc sezonas beigām

Noteikti jācer uz to, ka jums laimēsies ar laikapstākļiem arī beidzoties sezonai, tomēr šajā laikā izvēlētais galamērķis būs pieejamāks un klusāks. Jūs ne tikai ietaupīsiet, bet iegūsiet fantastiskas vietas, unikāli tikai sev!

4.    Rezervējiet ļoti laicīgi

Milzīgais pieprasījums pēc atpūtas vietām šogad Latvijā veicinājis straujāku nakšņošanas un atpūtas cenu kāpumu, turklāt brīvas vietas šajā vasaras sezonā atrast vairs ir teju neiespējami. Tomēr ņemiet vērā, ka nakstmītnes var meklēt ne tikai populārākajās rezervēšanas vietnēs - izmantojiet paziņu loku vai domubiedru grupas, lai atklātu interesantus galamērķus, atpūtas vietas, transportu, izklaidi, ko laicīgi rezervēt.

5.    Esiet spontāni un improvizējiet

Ja jums patīk piedzīvojumi un plānošana nav jūsu stiprākā puse, dažkārt ir vērts pameklēt naksmājas uz vietas kādā no apstāšanās punktiem. Pēdējā brīdī sarunātās nakstmītnes būs krietni lētākas, jo, pirmkārt, netiks ieturēta starpnieka jeb tiešsaistes pakalpojuma rezervācijas komisija, un, otrkārt, pēdējā brīža piedāvājums vienmēr būs izdevīgāks abām pusēm.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

6.    Ceļojiet darba nedēļas vidū

Viesnīcas, viesu nami, lidojumi būs dārgāki nedēļas nogalēs, jo tad daudziem ir iespēja brīvi ceļot. Ja jums ir iespēja, izvēlieties ceļot darba dienās, piemēram, trešdien vai ceturtdien.

7.    Krāmējiet somas prātīgi

Tas nozīmē, ka arī lietas, ko ņemsiet līdzi, jāizplāno un jāsagādā laicīgi. Prātīgi apdomājot un sagādājot nepieciešamās lietas, jums tās nebūs jāiegādājas kaut kur pa ceļam. Īpaši dārgi nepieciešamo lietu iegāde jums var izmaksāt ārvalstīs.

foto: Pexels.com

8.    Izmēģiniet naktsmītnes ar koplietošanas telpām

Hosteļi, istaba dalītos apartamentos - koplietošanas telpas būs daudz izdevīgākas nekā dzīvošana privātajā dzīvoklī vai viesnīcas numurā. Jauniešu pieprasītie hosteļi ir ne tikai lieliska iespēja ietaupīt, bet tā ir arī aizraujoša dažādu pasaules kultūru apmaiņas vieta. Vecākiem cilvēkiem, lielākām ģimenēm izdevīgākas būs kempinga vietas, piemēram, kempings pie jūras.

9.    Atklājiet couchsurfing jeb “dīvānu sērfošanu”

Tā vietā, lai maksātu par viesnīcu, izmantojiet couchsurfing ceļotāju kopienu, kurā ir vairāk nekā miljons dalībnieku, lai pārlaistu nakti bezmaksas un iegūtu jaunus draugus. “Dīvānu sērfošana” ir ideāls veids kā ceļot taupīgi - galvenais ir būt vērīgiem un uzmanīgi izpētīt atsauksmes par nakšņošanas vietu un tās saimnieku.

10.    Plānojiet braucienu pa nakti

Izvēloties braukt vai lidot naktī jūs ietaupīsiet naudu, ko tērētu naktsmītnēm. Turklāt, ceļojot naktī, jūs “netērēsiet” dārgo dienas laiku pārbraucieniem un varēsiet to izmantot izklaidei vai atpūtai.

11.    Nekautrējieties meklēt bezmaksas pakalpojumus

Viens no labākajiem ceļošanas padomiem ir izmantot internetu vai tūrisma informāciju uz vietas, lai sameklētu bezmaksas pakalpojumus, izklaidi un citas lietas. Piemēram, muzejus, dabas takas, velo maršrutus, pludmales, parkinga vietas, lokālos pasākumus, koncertus utt.

12.    Sastādiet paši savus tūrisma maršrutus

Ārvalstīs ir daudz vienkāršāk izvēlēties saplānotus, gida pavadībā organizētus tūrisma maršrutus, kurus nereti izvēlas ceļotāji. Ja plānosiet un sastādīsiet maršrutus paši, ietaupīto naudu varēsiet atvēlēt, piemēram, restorāna apmeklējumam. 

foto: Pexels.com

13.    Izvēlieties vairākas naktis vienā naktsmītnē

Vairākas naktis nozīmēs, ka jūs varēsiet lūgt atlaidi vai tā jau automātiski tiks piemērota  rezervēršanas brīdī. Jūs ne tikai ietaupīsiet līdzekļus, bet arī laiku, ko tērētu mantu salikšanai un pārbraukšanai no vienas vietas uz otru. Laicīgi rezervēta vasaras māja pie jūras  vairākām ģimenēm būs lielisks vasaras piedzīvojums, turklāt izdevīgs visiem!

14.    Prasiet ieteikumus lokāliem iedzīvotājiem

Vietējie iedzīvotāji noteikti zinās teikt, kur izdevīgāk iepirkties, paēst vai pārnakšņot. Nekautrējieties pajautāt garāmgājējiem vai varbūt viesnīcas administratoram par viņu iecienītākajām vietām, tirdziņiem un citām vietām, kur labprāt iepērkas un atpūšas vietējie. Šajās vietās cenas būs salīdzinoši zemākas, jo nebūs mērķētas uz tūristiem.

15.    Paķeriet līdzi savu ūdens pudeli un kafijas termokrūzi

Līdzpaņemto ūdens pudeli vienmēr var uzpildīt bezmaksas ar tīru avota ūdeni vai speciālajās ūdens uzpildes vietās, piemēram, lidostā. Savukārt kafijai daudzās vietās tiek piemērota atlaide, ja nākat ar savu krūzi. Turklāt, kafija termokrūzē saglabāsies silta ilgāku laiku!

Visvērtīgākais no padomiem, plānojot un esot ceļojumā, ir stingri pieturēties pie plānotā budžeta. Ir vien dažādas vietas un valstis, kur atpūta, izklaide, tūrisms patiesi būs dārgs prieks. Izpētiet pēc iespējas detalizētāk savu galamērķi un izmaksas šajā vietā, tas jums palīdzēs paredzēt teju visas izmaksas. Ieplānojiet, cik daudz dārgas izklaides jūs vēlēsieties atvēlēt šajā ceļojumā, cik bieži ieturēsiet maltīti ārpus mājas vai īrēsiet auto, vai varbūt izvēlēsieties pārvietoties ar sabiedrisko transportu. Pieturēšanās pie plānotā budžeta palīdzēs izvairīties no stresa atpūtas laikā vai vēlāk, kad būsiet atgriezušies mājās. Veiksmīgus ceļojumus!

Raksts tapis sadarbībā ar Lieliska Dāvana