Auto un tehnoloģijas
2021. gada 6. jūlijs, 17:26

Digitālā transformācija kultūrā nav par tehnoloģijām, bet cilvēkiem

Jauns.lv

Šodien, 6. jūlijā, piedaloties virknei kultūras nozares profesionāļu no pasaulē atzītām organizācijām un projektiem, aizritējusi starptautiska tiešsaistes konference “Digitālā transformācija kultūrā” (“Digital Transformation in Culture”).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Konferences “Digitālā transformācija kultūrā” ierakstu var noskatīties konferences organizatora, starptautiskā klasiskās mūzikas festivāla “Rīga Jūrmala”  Facebook lapā un jau drīzumā tas būs pieejams arī konference lapā.

“Digitalizācija ir visaptverošs un nebeidzams process, kura centrā ir cilvēks un prasmes izmantot mūsdienu tehnoloģijas un datus savā labā,” konferences noslēgumā sacīja starptautiskā mūzikas festivāla “Rīga Jūrmala” izpilddirektore Zane Čulkstēna. Kā atzina konferences runātāji, digitālo briedumu nenosaka jaunāko un mūsdienīgāko tehnoloģiju pieejamība, bet gan veidi, kā tās tiek izmantotas, turklāt digitālā stratēģija ir jāattīsta visa uzņēmuma, nevis tikai digitālās nodaļas ietvaros. Organizācijām ir jāuzdrīkstas riskēt un jārīkojas inovatīvi, atļaujoties iziet arī ārpus savu ierasto vērtību robežām. Digitalizācijas sniegtās iespējas ļauj paplašināt auditoriju ne tikai skaitliski, bet arī reģionāli un demogrāfiski, nereti piesaistot to auditorijas daļu, kuru fiziskajām kultūras telpām līdz šim sasniegt bijis grūtāk.

Lai veicinātu kultūras organizācijas digitālo izaugsmi, ir jāapzina un jānovērtē savu darbinieku digitālās prasmes, mudinot savstarpējo pieredzes apmaiņu ne tikai komunikācijas vai digitālā departamenta ietvaros, bet arī starp dažādiem organizācijas sektoriem, piemēram, mārketingu un izglītojošo daļu. Ja organizācijai nav savu cilvēkresursu digitālajai izaugsmei, ir vērts piesaistīt papildspēkus no malas. Kā atzina runātāji, pasākumiem un notikumiem atgriežoties ierastajā formātā pēc pandēmijas beigām, būs interesanti vērot, kā mainīsies auditorijas uzvedība un attieksme – vai cilvēki pilnībā atgriezīsies pie kultūras baudīšanas fiziskajā telpā, izvēlēsies kultūras saturu patērēt digitāli vai hibrīdpasākumu ietvaros – kā klātienē, tā digitāli.

Konferences runātāju vidū bija Arts Council of England Uzņēmējdarbības un inovāciju programmas vadītājs Bens Leins, Zviedrijas Digitālo inovāciju centra direktors Johans Magnusons, TATE digitālās attīstības direktore Hilarija Naita, Londonas simfoniskā orķestra vadītājs Deivids Bērks, Lucernas festivāla mārketinga vadītāja Betina Hagi, Cīrihes Tonhalles orķestra mārketinga vadītāja Mikaela Brauna, virtuālās realitātes projekta “In VR we trust” autori un kuratori Daniels Hengsts un Klemenss Šolls, Jauno mediju kultūras centra RIXC mākslinieciskais direktors Raitis Šmits, kā arī Montrē Džeza festivāla digitalizācijas projekta vadītājs Alēns Dufo.

Diskusijās starptautiskajiem dalībniekiem pievienojās arī pārstāvji no Latvijas: Kultūras ministrijas valsts sekretāres vietnieks Uldis Zariņš, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aleksejenko, Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes loceklis Sandis Voldiņš, koncertzāles “Lielais dzintars” vadītājs Timurs Tomsons, kultūrvietas Hanzas Perons direktore Ieva Irbina un Latvijas Jaunā teātra institūta kuratore Gundega Laiviņa.

Konferenci “Digitālā transformācija kultūrā” organizēja klasiskās mūzikas festivāls “Rīga Jūrmala” ar Šveices Konfederācijas vēstniecības Latvijā un Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās