foto: Mārtiņš Ziders
FOTO: četri koši mākslinieki izdaiļojuši atkritumvedēju automašīnas
Bizness un ekonomika
2021. gada 21. jūnijs, 16:25

FOTO: četri koši mākslinieki izdaiļojuši atkritumvedēju automašīnas

Jauns.lv

Iesaistot četrus košākos Latvijas māksliniekus, “Clean R” prezentējis jaunu vides mākslas projektu “Māksla rūpēties” un pavēstījis par uzņēmuma zaļo kursu, portālu Jauns.lv informē uzņēmumā. Šogad “Clean R” papildinās uzņēmuma autoparku ar kopumā 11 videi draudzīgiem ar saspiesto dabasgāzi (CNG) darbināmiem atkritumvedējiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

​Kopējie ieguldījumi projektā ir vairāk nekā divi miljoni eiro, un jaunie auto tiks izmantoti gan sadzīves atkritumu, gan būvniecības atkritumu apsaimniekošanā.

Tik košas atkritumvedēju automašīnas tagad braukās pa ielām

Iesaistot četrus košākos Latvijas māksliniekus, “Clean R” prezentējis jaunu vides mākslas projektu “Māksla rūpēties” un pavēstījis par uzņēmuma zaļo kursu. ...

gallery icon
34

Pirmās četras “Clean R” ar saspiesto dabasgāzi darbināmās atkritumu apsaimniekošanas automašīnas Rīgas pilsētvidē vedīs mākslinieku Alekseja Naumova, Kristīnes Luīzes Avotiņas, Helēnas Heinrihsones un Elitas Patmalnieces radītu vizuālu aicinājumu ikvienam aizdomāties par saviem atkritumu radīšanas un šķirošanas paradumiem un mākslu rūpēties par vidi mums apkārt.

Šī ir tikai viena no “Clean R” zaļā kursa aktivitātēm, esot ceļā uz Latvijā zaļākā uzņēmuma autoparka izveidi.

Uzņēmums pieņēmis stratēģisku lēmumu turpmāk, cik iespējams, atjaunot vieglo transportlīdzekļu bāzi, pārejot arī uz elektroauto. Tāpat uzņēmums šogad atjauno teritoriju uzkopšanas tehniku. Klientu apkalpošanā “Clean R” efektīvi pāriet uz e-pakalpojumu pašapkalpošanās platformu “mans.cleanr”, līdz minimumam samazinot papīra apriti, tā kopumā mazinot darbības negatīvo ietekmi uz vidi un veicinot labas korporatīvās pārvaldības principu īstenošanu uzņēmuma ikdienā.

Saspiesto dabasgāzi uzskata par videi draudzīgāku degvielas veidu nekā dīzeļdegvielu vai benzīnu. Pēc publiski pieejamiem datiem, ar CNG sistēmu aprīkotām automašīnām salīdzinājumā ar dīzeļdzinēja transportu oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzumu ir iespējams samazināt par 20–25 %, slāpekļa dioksīda (NO2) izmešu daudzumu – līdz 90 % un cieto putekļu daļiņu daudzumu – pat par 98 %. To radītais troksnis ir par 20–25 % mazāks nekā ar dīzeļdegvielu darbināmiem atkritumvedējiem. Pēc “Clean R” veiktajiem aprēķiniem, ar jaunajām atkritumu apsaimniekošanas automašīnām uzņēmums gadā samazinās kaitīgo oglekļa dioksīda izmešu daudzumu par 22 % jeb 209 tonnām.

“Clean R” jau iepriekš ar mākslas darbiem aktualizējis atkritumu šķirošanas un pārstrādes vajadzību. Tā, piemēram, pērn novembrī uzņēmums novietoja skulptora Haralda Gerta no pārstrādājamiem atkritumiem veidotus Lāčplēša un Melnā bruņinieka tēlus – vides objektus Rīgas kanālā.

Lāčplēša cīņa ar Melno bruņinieku Rīgas kanālā

gallery icon
26

Performance pie Lāčplēša un Melnā bruņinieka

gallery icon
49
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas