foto: Datorgrafika: "Surrey Satellite Technology"
Eiropa plāno telefonu sakarus ar Mēnesi
Mēness sakaru tīkls mākslinieka atainojumā.
Auto un tehnoloģijas
2021. gada 5. jūnijs, 07:35

Eiropa plāno telefonu sakarus ar Mēnesi

Kas Jauns Avīze

Kaut arī cilvēku apmetnes uz Mēness pagaidām šķiet kā fantastika, Eiropas Kosmosa aģentūra jau plāno infrastruktūru – telefonu sakarus un satelītnavigāciju.

Projekta nosaukums ir "Moonlight" – Mēness gaisma. Iecerēts, ka sakarus nodrošinās vismaz trīs satelīti, kas spēs noklāt visu Mēness virsmu, tāpat būs nepieciešami daži mobilo sakaru torņi jeb bāzes stacijas. Iecerēta arī GPS jeb globālās pozicionēšanas sistēma, sākotnēji ar precizitāti līdz 100 metru, vēlāk līdz 30 metru.

2023. vai 2024. gadā Mēness orbītā varētu palaist pirmo bezdelīgu – satelītu Pathfinder. To izgatavot apņēmusies britu kompānija "Surrey Satellite Technology" Sarejā, ar kuru aģentūrai jau noslēgts līgums par kosmisko telekomunikāciju pakalpojumiem.

Šis uzņēmums ražo satelītus un ir izgatavojis aprīkojumu Eiropas Savienības satelītnavigācijas sistēmai "Galileo". Pathfinder jau montē rūpnīcā Gilfordā, un par maksu to varēs izmantot visi gribētāji.

Tas atradīsies Mēness dienvidpola zonā, kur dosies pirmās Artemīdas misijas, kad NASA atkal atgriezīsies uz mūsu pavadoņa. Šis plāns paredz Mēness orbitālās stacijas un bāzes izbūvi.

Mēness sakarus varēs uz komerciāliem pamatiem izmantot gan valstis, gan uzņēmumi, pavadoņu tīkls ievērojami atvieglos robotu un teleskopu darbību Mēness otrā pusē. Plānots, ka arī Eiropas Kosmosa aģentūra pirks pakalpojumu no sakaru operatora, nevis kļūs par sakaru tīkla īpašnieci.