foto: imago images/blickwinkel/Scanpix
Aviokompānijām būs jāmaksā kompensācija par streikiem
Līdz šim pasažieri bija bezspēcīgi aviācijas arodbiedrību priekšā.
Bizness un ekonomika
2021. gada 10. aprīlis, 08:01

Aviokompānijām būs jāmaksā kompensācija par streikiem

Kas Jauns Avīze

Pasažieri, kuru lidojumi atcelti vai aizkavēti uz Eiropas Savienības valstu lidostām reisus veicošas aviokompānijas darbinieku streika dēļ, drīkst pieprasīt kompensāciju, nolēmusi ES Tiesa.

Ar šo lēmumu noraidīti Skandināvijas lidsabiedrības SAS apgalvojumi, ka 2019. gada pilotu rīkotais streiks uzskatāms par ārkārtējiem apstākļiem ārpus tās kontroles. Toreiz bija atcelti vairāk nekā 4000 lidojumu un uz zemes palika ap 380 000 pasažieru. Viens pasažieris, kuram izpalika vietējais lidojums no Malmes uz Stokholmu, saskaņā ar ES regulu pieprasīja 250 eiro kompensāciju, bet saņēma atteikumu.

Līdz šim pasažieri bija bezspēcīgi aviācijas arodbiedrību priekšā, turklāt šos zaudējumus nesedz arī ceļojumu apdrošināšana, ierindojot streikus "force majeure" kategorijā – pie ārkārtējiem nenovēršamiem apstākļiem tāpat kā terorismu, masu nemierus, dabas stihijas.

ES Tiesa skaidro, ka, tā kā streika rīkošana ir darbinieku pamattiesības, tas jāuztver kā darbība, kas raksturīga jebkura uzņēmuma funkcionēšanai un tādējādi ir darba devējam paredzama, ļaujot tam īstenot pasākumus, lai mazinātu ietekmi uz pasažieriem.

Tiesas spriedums attiecas tikai uz gadījumiem, kad arodbiedrības ievērojušas juridiskas procedūras streiku rīkošanai un to prasības spētu apmierināt pati lidsabiedrība, nevis valsts iestādes.

Paradoksāli, bet pat pandēmijas laikā, kad aviosatiksme bijusi teju slēgta, no Covid-19 īpaši smagi cietušās Itālijas aviācijas darbinieki sarīkoja trīs valsts mēroga streikus – pērn februārī, martā un aprīlī. Tomēr pārsvarā aviācijas nozarē darba nav bijis arī bez streikiem.