foto: Rīgas dome / Riga.lv
Staķis: desmit gadu dīvainais eksperiments ir beidzies - likvidēs "Aqua Riga"
Bizness un ekonomika
2021. gada 16. marts, 16:07

Staķis: desmit gadu dīvainais eksperiments ir beidzies - likvidēs "Aqua Riga"

Jauns.lv

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja otrdien, 16. martā, nolēma atļaut pašvaldības SIA “Rīgas ūdens” likvidēt tās meitasuzņēmumu “Aqua Riga”, kas kopš 2012. gada nodarbojās ar fasētā dzeramā ūdens ražošanu. Galīgais lēmums vēl būs jāpieņem domes sēdē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par lēmumu mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādījis arī Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis: "Šis 10 gadu ilgušais dīvainais eksperiments nu ir beidzies. Eksperimenta rezultāti - zaudējumi Rīgas budžetam un PET pudeļu piesārņojums. Rīgas dome atbalstīs "Aqua Riga" likvidēšanu" .

Jau iepriekš Konkurences padome norādījusi, ka pašvaldības uzņēmumiem nevajadzētu veikt uzņēmējdarbību jomās, kur ir attīstīts tirgus un pietiekama konkurence. Tādējādi vērtējot, vai publiskas personas kapitālsabiedrības darbība atbilst publiskas personas pamatdarbības veidiem, secināts, ka “Aqua Riga” darbība neatbilst pašvaldības funkcijām un likumā noteiktajiem mērķiem.

“Rīgas ūdens” padome aizvadītā gada nogalē atbalstīja priekšlikumu par uzņēmuma “Aqua Rīga” darbības izbeigšanu un uzdeva “Rīgas ūdens” valdei veikt darbības lēmuma izpildes nodrošināšanai.

Komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis arī norādīja, ka pašvaldības uzņēmumiem jākalpo par piemēru pārejai uz zaļu, ilgtspējīgu darbību, bet ilgtspējīga ūdens resursu izmantošana un fasētā ūdens ražošana ir savstarpēji pretrunīgi.

“Mūsu redzējums un stratēģija ir iesaistīt iedzīvotājus ūdens piesārņojuma samazināšanā. Nepieciešams nodrošināt, ka Rīgā tīrs dzeramais ūdens ir pieejamāks, uzlabojot infrastruktūru mājās, bet ūdens patēriņš plastmasas pudelēs samazinās gan pašvaldības iestādēs, gan citur pilsētā. Tāpēc ir vajadzīgs šāds lēmums,” skaidroja E. Cepurītis.

Kā informēja “Rīgas ūdens” valdes priekšsēdētāja Dagnija Kalniņa, līdzdalības izbeigšana SIA “Aqua Riga” notiks atbilstoši Komerclikumā ietvertajam regulējumam par kapitālsabiedrības likvidāciju. “Aqua Riga” darbības kopējos rezultātus būs iespējams apzināt darbības pārtraukšanas procesā, izvērtējot ieguvumus no uzņēmumam piederošo aktīvu – “Aqua Riga” zīmola un iekārtu perspektīvās izmantošanas iespējām.

Kalniņa uzsvēra, ka ideja par šāda uzņēmuma izveidi radās 2011. gadā, un kopš tā laika situācija ir ievērojami mainījusies, proti, 2013. gadā Baltezerā tika izbūvēta ūdens atdzelžošanas stacija, kas nesusi ievērojamu ieguldījumu ūdens kvalitātes uzlabošanā, bet kopumā kopš 2016. gada “Rīgas ūdens” ar dzeramā ūdens kvalitātes uzlabošanu saistītos infrastruktūras projektos ir ieguldījis vairāk nekā 48 miljonus eiro.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās