Noskaidrots, cik vecas automašīnas brauc pa Latvijas ceļiem
Tehniskās apskates darbinieki visvairāk aizrādījumus izsaka par balstiekārtas bojājumiem, nenoregulētiem lukturiem, bremžu sistēmas bojājumiem, eļļas noplūdi kā arī bīstami nodilušām riepām.
Auto un tehnoloģijas
2015. gada 23. augusts, 18:48

Noskaidrots, cik vecas automašīnas brauc pa Latvijas ceļiem

Jauns.lv

Vidējais Latvijas autoparka vecums ir gandrīz 13 gadi, liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) dati.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pagājušajā naktī Rīgā CSDD rīkoja "Tehniskās apskates nakti – 2015" , kas ilga gandrīz desmit stundas, un kurā tika pārbaudīti 1159 automobiļi. Lielākā daļa - 953 autobraucēji - izmantoja iespēju veikt bezmaksas transportlīdzekļa diagnostiku, bet tehniskās apskates uzlīmi saņēma 206 spēkrati.

Pagājušajā naktī pārbaudīto automobiļu vidējais vecums bija 16,5 gadi Vecākais auto, kas pagājušajā naktī ieripoja tehniskās apskates stacijā, bija 1982.gada BMW 323, bet jaunākais – pagājušā gada elektromobilis "Volkswagen Up".

Uz šīm pārbaudēm tiek vestas automašīnas, kas nav speciāli gatavotas tehniskai kontrolei, bet to īpašnieki vēlas noskaidrot, kas tieši kaiš viņa auto. Tādēļ izbrāķēto spēkratu procents ir krietni lielāks nekā ikdienā, proti "2" vai "3" vērtējumus saņēma 77% auto. Tehniskās apskates darbinieki visvairāk aizrādījumus izteica par balstiekārtas bojājumiem, nenoregulētiem lukturiem, bremžu sistēmas bojājumiem, eļļas noplūdi kā arī bīstami nodilušām riepām.

Vidēji katrā darba dienā Rīgā astoņiem transportlīdzekļiem dēļ konstatētajiem bīstamiem bojājumiem tiek liegts piedalīties satiksmē, turklāt lielākā daļa no tiem ir saistīti ar bremžu sistēmu: pārplīsuši bremžu cauruļvadi un šļūtenes vai bremzes gandrīz nav darbojušās.

LETA / Foto: Evija Trifanova/LETA