foto: VDWI Automotive / Alamy/ Vida Press
Škoda kļūst par līzingā pārdotāko jauno auto Latvijā
Škoda Kodiaq.
Auto un tehnoloģijas
2021. gada 9. marts, 15:06

Škoda kļūst par līzingā pārdotāko jauno auto Latvijā

Jauns.lv

Lai arī jaunu auto pārdošanas apjomi pandēmijas ietekmē kritās par aptuveni trešdaļu, tomēr iedzīvotāji aizvien biežāk dod priekšroku jauna ekonomiskās klases auto iegādei. Pērn pircēju vidū iecienītākās bija Škoda markas automašīnas, kas iegādātas 16% gadījumu no visiem līzingā pārdotajiem jaunajiem auto. Tām cieši seko Toyota markas automašīnas ar 15% no visiem pārdotajiem jaunajiem spēkratiem, kā arī Volkswagen (10%), Nissan (8%) un Hyundai (6%), liecina CSDD statistika par 2020.g reģistrētiem auto fiziskajam personām, kas ir iegādāti līzingā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Swedbank privātpersonu auto finansēšanas jomas vadītājs Sergejs Romaņuks atklāj iemeslus šādam popularitātes reitingam: “No salona biežāk iegādāto automašīnu tops apliecina, ka iedzīvotāji arvien biežāk dod priekšroku labam jaunam ekonomiskās klases, nekā lietotam dārgākas klases auto. Tā jau vairākus gadus pirktāko auto topos dominē tieši pilsētas džipi, no kuriem iepriekš priekšgalā bija Nissan Qashqai markas automašīna, taču nupat uzvaras gājienu sākusi Škoda, pateicoties saviem jaunākajiem modeļiem KAMIQ, KAROQ un KODIAQ, kā arī jau iecienītajam modelim Octavia. Jauno Škodas krosoveru cenas, atkarībā no izvēlētas komplektācijas, svārstās no 20 līdz 30 tūkstošiem eiro, un operatīvajā līzingā uz pieciem gadiem mēnesī līzinga maksājums ap 240-340 eiro. Lai kādi aspekti pircējam būtu būtiski, viens no galvenajiem apsvērumiem automašīnas izvēlē ir tieši tās cena un uzturēšanas izmaksas. Tāpēc jaunas automašīnas cenu kategorijā līdz 25 tūkstošiem eiro kļūst arvien pieprasītākas, jo autovadītājiem mēnesī ir salīdzinoši neliels maksājums, turklāt ir pieejama rūpnīcas garantija, kas paredz – vairākus gadus ar jauno automašīnu varēs braukt, neuztraucoties par papildu izmaksām, jo remontus, ja tādi būs nepieciešami, segs garantija.”

Videi draudzīgi auto – arvien populārāki

Otra nozīmīga tendence auto pārdošanas jomā ir pieaugošais pieprasījums pēc videi draudzīgiem auto. Šobrīd jau apmēram 7% no visiem līzingā iegādātajiem pasažieru transportlīdzekļiem ir hibrīdauto vai elektromobiļi.

Starp jauniem iegādātiem videi draudzīgiem elektroauto pieprasītākais šobrīd ir Nissan Leaf modelis, kura cena ir sākot no aptuveni 30 tūkstošiem eiro un kas šobrīd ir viens no pirktākajiem elektroauto Eiropā. Savukārt mazlietoto auto segmentā (kas vecāki par 2018.gadu) populārākais ir BMW i3 modelis, kas jauns maksā ap 50 tūkstošiem eiro, taču mazlietots 15 līdz 25 tūkstošu eiro kategorijā.