Bizness un ekonomika
2021. gada 9. februāris, 04:44

Veiksmīgs bērnu mēbeļu eksports, kas sākās ar šūpuli pašu pastarītim

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Uzņēmums "Ette Tete" radās līdz ar pašu īpašnieku ģimenes pieaugumu – jaunais tētis pats savām rokām uztaisīja šūpulīti. Tagad Tīnūžos Ikšķiles novadā ražotās bērnu mēbeles kļuvušas par eksportpreci.

"Ette Tete" ražo specializētas mēbeles – tās ir gan noderīgas funkcionāli ikdienā, gan kalpo bērna fiziskai attīstībai. Uzņēmums pieder Lindai Riekstiņai-Šnorei un viņas vīram Krišjānim Šnorem.

Nosaukums no dēliņa mutes

Par pirmsākumiem Linda "Kas Jauns Avīzei" stāsta: “Piedzimstot pirmajam bērniņam, vīrs pats ar figūrzāģi izzāģēja un saskrūvēja pavisam vienkāršu šūpulīti, kas mums lieti noderēja. Esot jau bērna kopšanas atvaļinājumā ar otro bērniņu, sāku vērot apkārt esošos mazā biznesa sācējus, un pakāpeniski radās doma – bet kāpēc gan ne. Tā radījām pirmos produktus – ar senlatviešu zīmēm rotātu šūpulīti un mantu kasti.”

Arī nosaukuma rašanās stāsts ir interesants: “Uzņēmumu sākām veidot laikā, kad puika vēl bija pavisam mazs, un viņam daudzu lietu apzīmēšanai bija vārdiņš ette. Lai nosaukums nebūtu tik īss, pielikām vēl tete, jo tā viņš sauca tēti,” ar smaidu atklāj mamma.

Pamazām līdz savai ražotnei

Iesākumā ražojumi tapa, vajadzīgo detaļu izzāģēšanai nomājot speciālās CNC frēzes laiku, taču peļņa līdz ar to bija mazāka. Tomēr piedāvāto produkciju pirka labi, un ģimenes padomē nolemts, ka jāmēģina pašiem šī iekārta iegādāties.  

“Vēl kā fiziskas personas uzrakstījām publisko un partnerattiecību biedrībā "Zied Zeme" savu pirmo LEADER projektu, kuru arī apstiprināja. Tikai tad, 2016. gada 24. augustā, nodibinājām uzņēmumu "Snores Ltd", un mūsu vienīgais pamatkapitāls tobrīd bija no ģimenes budžeta laika gaitā sapirktie dažādi elektriskie rokas instrumenti,” atceras uzņēmēja.

foto: "Ette Tete"
Īsts ģimenes bizness – Linda Riekstiņa-Šnore un Krišjānis Šnore ar galvenajiem mēbeļu izmēģinātājiem dēlu Madaru un meitu Māru.

Kopumā īstenoti divi Eiropas projekti programmā LEADER – 2016. gadā CNC frēzes iegādei, 2017. gadā nopirktas četras dažādas iekārtas – maliņu slīpējamā mašīna, daudzvārpstu urbjmašīna, lāzergravēšanas iekārta un formātripzāģmašīna.

Dažos gados no svešas frēzes nomāšanas uzņēmums izaudzis līdz savai, nu jau 800 kvadrātmetru lielai ražotnei Tīnūžos, kas atrodas pārbūvētā bijušās fermas ēkā un kurā nodarbināti 23 cilvēki.

Pašu izdomāts un pārbaudīts

Mēbeles Šnores pārsvarā izdomājuši paši, protams, arī vērojot, kas nozarē notiek pasaulē, bet kā galvenos izmēģinātājus piesaistījuši savus bērnus – dēlu Madaru un meitiņu Māru, līdz ar to var teikt, ka tas patiešām ir visas ģimenes bizness.

Šobrīd "Ette Tete" piedāvā četrus savus ražojumus. Viens ir "Step’n’Sit" – tornis galds, kas atvieglo bērnam ērti sasniegt galda virsmu, vajadzības gadījumā ir pārveidojams par nelielu krēslu kopā ar galdu.

foto: "Ette Tete"
No saražotā 99% eksportē, un pandēmijas sākumā pārdošanas apjomi internetā pat pieauga.

Otrs ir "Mopitri" – modificējams "Pikler" trīsstūris, kas veidots pēc Ungārijas bērnu pedagoģes un zinātnieces Emijas Pikleres izstrādātājiem principiem – viens no galvenajiem virzieniem ir bērna kustību motorikas un veiklības attīstīšana. Arī šī mēbelīte pārveidojama dažādās figūrās, līdz ar to bērnam ātri neapnīk.

Tad vēl ir vienkāršāks palīgs – tornis un bērnu ēdināšanas krēsliņš, ko novietot pie kopējā pusdienu galda. Arī šīs mēbeles veidotas tā, lai bērns pats varētu uzkāpt un nokāpt, protams, vecāku modrās acs uzraudzīts.

Apjomi pieaug

Dažu gadu laikā viņu mēbeles kļuvušas ļoti pieprasītas, un pērn jau izgatavots pavisam 13 000 vienību. 2020. gads gan vēl nav beidzies, bet izskatās, ka pārdoto mēbeļu daudzums varētu sasniegt pat 17 tūkstošus.

Covid-19 uzņēmuma darbību nav nelabvēlīgi ietekmējusi, un pandēmijas sākumā pārdošanas apjomi internetā pat pieauga – noteikti tāpēc, ka mēbeles paredzētas bērniem, kuri vairāk uzturējās mājās. Pagājušā gada apgrozījums  bija vairāk nekā pusotra miljons eiro, peļņa sasniedza vairāk nekā 270 000 eiro.

Uzņēmums turpina aizsākto tradīciju, un uz mēbelēm joprojām ir redzamas arī seno latviešu zīmes. Ražošanas izejmateriāls galvenokārt ir tepat, Latvijas finierī, ražotais saplāksnis, kura kvalitāte pilnībā atbilst Ette Tete augstajām prasībām.

Šo kvalitāti arī novērtē, jo 99% no saražotās produkcijas tiek eksportēti. Apmēram 70% pārdod sadarbībā ar dažādiem sadarbības partneriem, 30% atrod jaunos īpašniekus, kuri izmanto iespējas pasūtīt uzņēmuma interneta veikalā. Visvairāk mēbeļu aizceļo uz Itāliju, pieprasītas tās ir arī Vācijā, Šveicē, Nīderlandē un ASV, arī tepat kaimiņos Igaunijā.

Uzņēmīgā ģimene negrasās apstāties pie sasniegtā, un jau saņemts aizdevums no Altum 684 400 eiro apmērā ražošanas daļējai automatizācijai, un kopējais ieguldījumu apmērs būs 760 000 eiro. Arī tālākie plāni ir paplašināt ražošanu, un pavisam tuvu ir brīdis, kad veco fermas ēku nojauks un taps pilnībā jauna ražotne.

Raksts tapis sadarbībā ar Mežu attīstības fondu