foto: Ieva Leiniša/LETA
Kad Ziemassvētku tirdziņus vēl plānoja, tirgotāji tiem nemaz nesteidzās pieteikties
Lielāko pilsētu pašvaldību pārstāvji sakās, ka tirgotāji vēl pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas vietvarās neinteresējās par atļaujām Ziemassvētku tirdziņu rīkošanai.
Bizness un ekonomika
2020. gada 14. decembris, 05:17

Kad Ziemassvētku tirdziņus vēl plānoja, tirgotāji tiem nemaz nesteidzās pieteikties

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vēl līdz ārkārtējās situācijas pagarināšanai Latvijas pašvaldības viena pēc otras paziņoja par to, kur un kad tiks rīkoti Ziemassvētku tirdziņi. Savukārt 3. decembrī valdība lēma, ka svētku tirdziņi Covid-19 pandēmijas ierobežojumu dēļ nevarēs notikt. Jauns.lv lielāko pilsētu domēs interesējās, cik vēl pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas tika izsniegtas atļaujas tirdziņu rīkošanai, vai par tām bija samaksāts pašvaldības nodevās un kur šī nauda paliks.

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinatore Aira Šmelde: “Ielu tirdzniecības organizēšanai minētajā laika periodā (tai skaitā Ziemassvētku laikā) nav izsniegta neviena atļauja. Saistībā ar epidemioloģisko situāciju valstī, pašvaldība ir pieņēmusi lēmumu līdz 2021. gada 31. martam nepiemērot pašvaldības nodevu par tirdzniecību publiskās vietās, līdz ar to ielu tirdzniecības atļaujas saņemšanai pašvaldības nodeva nav jāmaksā”.

Cēsu domes vecākais komunikācijas speciālists Aleksandrs Abramovs: “Atļauja tika izsniegta un maksa iekasēta tikai par vienu notikušo reizi. Pieteikties gan bija iespējams arī uz visām ieplānotajām reizēm, taču, ņemot vērā nestabilo situāciju, maksa par tirdzniecības vietu uz priekšu iekasēta netika. Maksa par tirdzniecības vietu bija atkarīga no sortimenta. Pašlaik kopā par tām iekasēti 129 eiro”.

Jelgavas domes Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītāja Iveta Šurma: “Līdz ārkārtējās situācijas pagarināšanai Jelgavas pašvaldības iestāde “Kultūra” nebija izsludinājusi pieteikšanos tirgotājiem dalībai Ziemassvētku tirdziņos. Līdz ar to, saistībā ar pašvaldības organizētajiem pasākumiem, nav saņemti iesniegumi tirdzniecības atļaujas izsniegšanai. Savukārt, jau šī gada sākumā pašvaldība ir izsniegusi deviņas atļaujas ielu tirdzniecības organizēšanai pie tirdzniecības centriem Katoļu, Satiksmes un Rīgas ielās, kas gan nav formulēti kā Ziemassvētku tirdziņi, bet ielu tirdzniecība. Pašvaldības nodeva par tām nav iekasēta, jo tirdzniecība notiek privātā teritorijā”.

Rēzeknes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Kārlis Pozņakovs: “Šogad vēl nebija saņemts neviens iesniegums, līdz ar to arī atļaujas netika sniegtas”.  

Liepājas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Zita Lazdāne: “Liepājas pašvaldība līdz ārkārtējās situācijas pagarināšanai nebija izsniegusi nevienu atļauju Ziemassvētku tirdziņiem”.