Bizness un ekonomika
2020. gada 29. novembris, 07:28

Iespēju laiks mēbeļniekiem jeb - pasaule grib latviešu mēbeles

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

“Nav vienas metodes un viena lineāla, ar ko visu nomērīt, taču kopumā mēbeļniekiem šobrīd klājas labi,” SIA "Daiļrade Koks" valdes priekšsēdētājs Andris Jansons ir noskaņots optimistiski.

Šo mēbeļu ražošanas uzņēmumu 1994. gadā viņš nodibināja kopā ar otru līdzīpašnieku un valdes locekli Juri Naglu. Kopš tā laika ir pārdzīvoti deviņdesmitie gadi, 2008. gada krīze un tagad arī koronavīruss.

Pieprasījums pieaug

“Pandēmija ir būtiski mainījusi cilvēku paradumus, un rezultātā Covid-19 mums ir radījis papildu pieprasījumu, kas visticamāk skaidrojams ar tūrisma ierobežojumiem – iedzīvotāji savus resursus vairāk atvēl mājokļu labiekārtošanai. Tagad daudzi mēbeļu uzņēmumi pat ir spiesti pagarināt savus piegādes laikus, jo netiek šim pasūtījumam līdzi. Šis ir iespēju laiks mēbeļniekiem, un tas jāizmanto gudri!” "Kas Jauns Avīzei" teic Jansons.

Uzņēmuma galvenais virziens ir mēbeļu ražošana eksportam, kas veido aptuveni 80% no kopējā apgrozījuma. Pārējie 20% paliek mazumtirdzniecībai veikalā "Čiekurs" un mēbeļu furnitūras tirgotavā "Viss mēbelēm". Šobrīd pārliecinoši lielākie divi aizrobežu tirgi ir Dānija un Vācija, attiecīgi 35% un 20% no eksporta pārdošanas apjoma.

foto: Daiļrade Koks
Uzņēmuma galvenais virziens ir mēbeļu ražošana eksportam, kas veido aptuveni 80% no kopējā apgrozījuma.

Piecas ražotnes visos novados

Šobrīd uzņēmumā strādā vairāk nekā 600 darbinieku, un lielākā daļa nodarbināti piecās mēbeļu ražotnēs – Vaiņodē, Valmierā, Viļakā un divās Tukumā. Pērn "Daiļrade Koks" sasniedza lielāko apgrozījumu savā vēsturē – 23,2 miljoni eiro un 765 000 eiro peļņu. Arī šobrīd uzņēmums nav samazinājis darbības apjomu un plāno gadu noslēgt ar nelielu apgrozījuma pieaugumu.

"Daiļrade Koks" sevi pierādījis kā viens no konkurētspējīgākajiem mēbeļu ražotājiem Baltijā, gadu gaitā ievērojami attīstot darbības apjomu. Uzņēmuma galvenās priekšrocības ir plašās ražošanas iespējas, produkcijas un klientu apkalpošanas augstā kvalitāte.

Andris Jansons stāsta: “Konkurence šajā jomā ir ļoti liela, tāpēc mēs uzņēmumā regulāri paplašinām savas tehnoloģiskās iespējas – kaut arī mums nav pašu patentētu inovāciju, ražošanā izmantojam tikai vismodernākās iekārtas. Mums ir kas ļoti vērtīgs – vecā kaluma speciālisti, un papildus tehnoloģijām mēs lielu uzmanību veltām arī roku darba ražošanas procesam, kas ļauj radīt unikālus produktus pēc individuāla pasūtījuma.”

Vairāk nekā puse bērnu mēbeles

Vairāk nekā pusi no visa pārdotā veido bērnu mēbeles, tāpēc uzņēmums pievērš īpašu uzmanību izejmateriālu atbilstībai šim segmentam, izmanto tikai ūdens bāzes apdares materiālus, vienlaikus nodrošinot konkurētspējīgu cenu.

foto: Daiļrade Koks
Vairāk nekā pusi no visa "Daiļrade Koks" pārdotā veido bērnu mēbeles, tāpēc uzņēmums pievērš īpašu uzmanību izejmateriāliem.

Otru produkcijas daļu pārstāv dzīvojamās istabas mēbeles, liekti, līmēti krēsli un to detaļas, dažādas mēbeļu sastāvdaļas.

Tiek izmantoti tikai augstvērtīgi materiāli no nozares vietējiem vadošajiem piegādātājiem jau apstrādei gatavā formā, liekot galveno uzsvaru uz pievienotās vērtības radīšanu ražošanas gaitā. Tie ir dažādi pārsvarā lapu koku sugu plātņmateriāli, nažfinieri, kā arī masīvkoks – ozols, bērzs, osis un priede.

Citu ražošanai nepieciešamo – apdares materiālus, līmi, iepakojumu – uzņēmums iepērk atbilstoši klientu vajadzībām un tirgus tendencēm, liekot uzsvaru uz dabai nekaitīgu un ekoloģiskiem standartiem atbilstošu materiālu izvēli.

Uz valsts konkursiem pārāk nepaļaujas

Jautāts, kā uzņēmumam ir veicies ar sabiedrisko objektu apmēbelēšanu, Jansons atzīst: “Dalība valsts struktūru organizētos iepirkumos ir visai specifisks uzņēmējdarbības veids, kas prasa arī attiecīgus resursus un pieredzi, taču tā bāze ir visai neregulāra – te ir par daudz konkursu, te nav vispār... Neviens arī negarantē uzvaru šādos iepirkumos, bet uzvaras gadījumā jābūt brīvai ražošanas un loģistikas jaudai, lai iegūto pasūtījumu izpildītu. Šo iemeslu dēļ mūsu dalība šādos projektos aprobežojas ar visai neregulārām aktivitātēm, pamatā apvienojoties ar uzņēmumiem, kam ir lielāka pieredze šādos konkursos.”

Tomēr pilnīgi malā no šādām iespējām "Daiļrade Koks" nestāv. Pēdējais lielais sabiedriskās ēkas projekts uzņēmumam bija Nacionālā bibliotēka, un tas īstenots kopā ar trim citiem mēbeļniekiem pilnsabiedrības 4MB sastāvā. Pirms dažiem gadiem pilnībā apmēbelēta "Grand Kempinski Hotel Riga".

Jāseko tendencēm un tehnoloģijām

Mēbeles ir specifiska kokapstrādes nozare, kur liela nozīme ir dizainam, tirgus specifikai katrā atsevišķā valstī un daudziem citiem jautājumiem. Jaunākās tendences parādās ik gadu lielajās mēbeļu izstādēs Ķelnē un Milānā, un tām rūpīgi jāseko līdzi.

Jansons uzskata, ka uzņēmuma pastāvēšana un sekmīga konkurēšana mēbeļu tirgos, kur konkurenti nepārtraukti tehnoloģiski attīstās un ikdienas realitāte ir jauni dizaina virzieni, materiāli, ekoloģija, nav iespējama bez lieliem plānveidīgiem ieguldījumiem ražošanas tehnoloģijās.

Tuvākā laika ideja ir attīstīt vienu no ražotnēm, rodot iespēju dažādot mēbeļu detaļu apdares procesu, nomainot savu laiku nokalpojušās iekārtas uz ražīgākām un mazāk enerģiju tērējošām un papildinot ražošanas iespējas ar krāsošanas apdares līnijas tehnoloģiju, kas ļautu būtiski palielināt jaudas krāsoto izstrādājumu sortimentā.

Līdztekus tam tiks audzēta kopējā ražošanas jauda, tāpēc plānota arī citu jaunu tehnoloģisko iekārtu uzstādīšana, tajā skaitā vairākas CNC apstrādes mašīnas un maliņu līmēšanas iekārta.

Ražošanas modernizācijai un energoefektivitātes uzlabošanai uzņēmums piesaistīs Eiropas Savienības fondu finansējumu, kas veiksmīgi izmantots arī agrākos projektos.

Raksts tapis sadarbībā ar Mežu attīstības fondu