foto: kaunas.lt
Kauņā būvē Zinātnes salu, kur īpaši gaidīti būs bērni
Īpašs akcents būs ieslīps metāla disks aptuveni 30 metru diametrā, kas šķietami karāsies gaisā.
Tūrisms
2020. gada 8. novembris, 07:23

Kauņā būvē Zinātnes salu, kur īpaši gaidīti būs bērni

Jauns.lv

Kauņā, Nemunas salā, sākta zinātnes un inovāciju centra Zinātnes sala celtniecība. Iecerēts, ka tā piesaistīs plašu apmeklētāju loku, pirmām kārtām bērnus, raisot viņos interesi par dabaszinātnēm, inženierzinātnēm un matemātiku.

Lietuvas izglītības un zinātnes ministrs Aļģirds Monkevičs norāda, ka šīs zinības vairs nevar mācīt pa vecam, ir svarīgi ļaut bērniem tām "reāli pieskarties, iedarbināt fantāziju un saprast, cik interesanta ir pasaule". Zinātnes sala koordinēs visu Lietuvas līdzīgo centru darbību.

Unikālais arhitektūras objekts top pēc starptautiskā konkursā uzvarējušā Spānijas arhitektu biroja "SMAR Architecture Studio" projekta ar devīzi "Zinātnei saule nekad nenoriet", kas izstrādāts sadarbībā ar Austrālijas kolēģiem.

Īpašs celtnes akcents būs milzīgs ieslīps metāla disks aptuveni 30 metru diametrā, kas šķietami karāsies gaisā virs salas – it kā pretrunā visiem fizikas likumiem, stāsta arhitekts Gintauts Natkevičs, kas šā projekta īstenošanā sadarbojas ar ārvalstu kolēģiem.

Šo uzdevumu atrisināt bijis īpaši grūti, jo patiesībā disks balstīsies tikai vienā punktā. "Svaru iespējams savaldīt, bet jārēķinās arī ar to, ka uz tā sasnigs sniegs, apkārt griezīsies vēja virpuļi – jāsavalda arī tie. Tā tiešām būs interesanta un unikāla lieta," teic Natkevičs. Spāņu arhitekti bijuši principiāli, neļaujot mainīt projektu un paredzēt, piemēram, papildu balstu, kas atvieglotu konstruktoru un celtnieku uzdevumu.

Pati celtne, kuras kopējā platība būs 10 000 kvadrātmetru, it kā saplūdīs ar salas virsmu, tādēļ pirms būvdarbiem nācies norakt aptuveni četrus metrus biezu zemes slāni, un papildu izpētē atklājies, ka būs nepieciešami dziļāki pāļi.

Ekspozīciju veidos divas daļas – pastāvīgā un mainīgā, kuru atjaunos ik gadu, būs arī virtuālo projekciju telpa un skolēniem piemērotas laboratorijas.

Būvdarbus, ko par 24,3 miljoniem eiro veiks uzņēmums "Autokausta", domāts pabeigt līdz 2022. gadam. Projekta kopējā vērtība sasniedz gandrīz 28,6 miljonus eiro, no tā 10,4 miljonus ieguldīs Kauņas pašvaldība, pārējais ir Eiropas Savienības finansējums. Šai summā nav ierēķināts PVN, kuru kā atbalstu gatavojas kompensēt Lietuvas valdība.

Tēmas