foto: Publicitātes foto
Kāpēc hakeri un spiegi dusmojās, kad uzzināja par jauno "Huawei" klēpjdatoru? Testējam jaudīgo "MateBook X Pro"
Testējam jauno "Huawei MateBook X Pro" klēpjdatoru.
Auto un tehnoloģijas
2020. gada 1. oktobris, 14:10

Kāpēc hakeri un spiegi dusmojās, kad uzzināja par jauno "Huawei" klēpjdatoru? Testējam jaudīgo "MateBook X Pro"

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Šajā recenzijā, izvairoties no banalitātēm, netiks runāts par jaunā “Huawei” produkta pārsteidzošo līdzību ar “Apple” datoriem. Augstāk ir “Huawei MateBook X Pro” bilde. Spriediet paši.

Tā vietā, tīri no tipiska lietotāja skatpunkta, izstāstīsim par Ķīnā bāzētā ražotāja nesenāko pienesumu modernu, ērtu, daudzpusīgu un jaudīgu portatīvo datoru tirgū. 

Jauns.lv bija iespēja testēt “Huawei MateBook X Pro” trīs nedēļu garumā. Šajā laikā tika pārbaudīta ierīces veiktspēja gan darbā, gan izklaidē.

Taču vispirms par to, kas interesē tavu IT nozarē strādājošo, allaž mugursomu nēsājošo briļļaino brālēnu rūtainā kreklā – par tehniskajiem parametriem.

Tehniskie parametri

“MateBook X Pro” nāk komplektā ar “Windows 10 Pro” operētājsistēmu. Klēpjdatora platums – 304mm, biezums – 217mm, augstums – 14,6mm un svars – aptuveni 1,33kg.

Ierīcei ir 13,9 collu LTPS ekrāns ar acij tīkamo 3:2 proporcijas 3000x2000 (260 PPI) izšķirtspēju.

“MateBook X Pro” ir pieejams ar sekojošiem CPU:

10. paaudzes “Intel Core i5-10210U” procesoru (1,6 GHz 4 kodolu, Turbo līdz 4,2GHz)

10. paaudzes “Intel Core i7-10510U” procesoru, (1,8 GHz 4 kodolu, Turbo līdz 4,9GHz)

Tāpat šī “Huawei” ierīce ir pieejama ar 8GB / 16GB LPDDR3 2133MHz operatīvo atmiņu. Grafiskais risinājums – “NVIDIA GeForce MX520” un “Intel UHD”. Krātuve – 512GB SSD disks.

Datora korpuss ir veidots no alumīnija kausējuma.

Starp citām ikdienā noderīgām lietām ietilpst 1 megapikseļa paslēptā kamera (par to plašāk vēlāk), divi USB-C (atbalsta datu, uzlādes un ekrāna pieslēgvietu) porti un viens USB-A 3.0 portu.

Arī 3,5mm austiņu un mikrofona ligzdu “Huawei” šai ierīcei ir iemontējis – rīcība, kura slavēšanai pienāktos ieviest kādu īpašu apbalvojumu.

Lietotāja pieredze

Te nu uzreiz jāatzīst, ka, ņemot no kārbas ārā rūpīgi un komplicēti iepakoto ierīci, acumirklī tiek nodots vēstījums par šī produkta ražošanas kvalitāti.

Klēpjdatora dizains ir izteikti vienkāršs, taču vienlaikus patiesi elegants un šķiet, ka vēstījums, kuru vēlas nodot izstrādātāji, ir – funkcionalitāte un izturīgums pāri visam.

Atvērt “MateBook X Pro” vaļā ir gluži tāpat, kā iekāpt vācu ražojuma automašīnas salonā. Līdzīgi arī ar visiem pavadošajiem knifiem – vadiem, lādētājiem, dongliem utt. Tie nebūt nerada lētuma iespaidu. Gluži otrādi.

Pirmie iespaidi tik tiešām ir svarīgi. Taču ir būtiski atcerēties, ka šajā gadījumā tomēr ir darīšana ar “Windows” operētājsistēmu.

Pēc klēpjdatora ieslēgšanas acu priekšā izrullējās garš atjaunināmo, iestatāmo, pielāgojamo, izmaināmo, reģistrējamo lietu saraksts, kuram jātiek cauri, lai “MateBook X Pro” tik tiešām kļūtu pilnībā lietojams.

Kamēr klēpjdators vēra acis pēc dziļā miega, krekšķināja, gārdza un vilka kājās bikses (sākotnējie “Windows” atjauninājumi pēc pirmās datora ieslēgšanas), teju radās iespaids, ka kāds tur par mums ir aizmirsis.

Kādu laiku vēlāk dators beidzot uzservēja tik ļoti pazīstamo “Windows” darbvirsmu un “Huawei MateBook X Pro” tests varēja sākties pa īstam.

Īstais hits ir klaviatūra, nevis paslēptā kamera

Runājot par pieredzi, ļoti gribētos izcelt šī datora klaviatūru. Tās dizaina izstrāde droši vien pēc būtības nav tik seksīga padarīšana kā moderna, skārienjutīga ekrāna tehnoloģijas izveide un instalēšana, bet atgādināšu, ka tastatūras klabināšanā tomēr balstās liela daļa datorā paveicamā darba (vai arī šī darba veikšanas imitēšana, kas nu kurā brīdī).

No pieredzējuša rakstītāja skatpunkta var droši teikt, ka “MateBook X Pro” klaviatūra neprasa teju necik laika, lai pie tās pierastu. Tās dizains gluži vienkārši ir loģisks, un priekšrocības pavisam noteikti sajutīs tie, kuriem rakstīšana datorā veido lielāko daļu ikdienas darba.

Te nu arī jāpiebilst, ka klaviatūras augšgalā zem speciālas pogas (tai nav citas funkcijas) paslēptā tīkla kamera ir atjautīga reakcija uz mūsdienu paranoisko privātuma sargātāju tendenci - apgrūtināt hakeru, CIP un citu spiegu aģentūru darbu, aizlīmējot monitoru augšgalā esošās kameras ar melnu līmlenti, taču tas arī viss.

To ir grūti nodēvēt par būtisku “MateBook X Pro” plusu, kur nu vēl par inovāciju. Tā visdrīzāk ir klasificējama kā “interesanta fīča”, turklāt neilgā pieredze ar to atstāj sajūtu, ka šī funkcija līdz galam nav nostrādāta.

Kamera turpina rādīt attēlu arī tad, kad nav pacelta. Rezultātā uz monitora šajā laikā ir redzams ne visai glīts, graudains logs – tā it kā kāds būtu daļēji aizsedzis kameru ar melnu papīru.

Rezumējot – par līmlentes triku pagaidām nekas labāks un stilīgāks nav izdomāts. Un lai arī jāatzīst, ka vairāk vietas attēlam monitora augšgalā, pārvietojot kameru kaut kur lejā, teorētiski ir laba ideja, parādās jautājums par pogā iestrādātās kameras leņķi.

Šobrīd tā pret lietotāju ir pavērsta slīpi, ja, piemēram, videozvana laikā esam novietojuši datoru tipiski – uz galda.

Covid-19 mēnešos ir būtiski augušas estētiskās prasības gan “Zoom” sapulcēm, gan attālinātai klātbūtnei dažādu mediju raidījumos. Teju visi ir samācījušies, ka nepieciešams pareizs kadrs, leņķis un augstums, piemēram, lai zodu vai pieri nepārklātu titri. Lai “MateBook X Pro” uzstellētu tā, ka lietotāja seja ir attēlota pievilcīgā leņķī, ir nedaudz jāiespringst.

Savukārt pieprasīt 21. gadsimta cilvēkam nedaudz iespringt vai papūlēties ir riskanti.

Būtu jau laikam arī jāpiebilst, ka, ņemot vērā publicitāti, kādu saistībā ar privātumu izpelnījies šis Ķīnas ražotājs, ir pilnībā saprotams lēmums jaunajā produktā pievērsties privātuma jautājumu risināšanai.

Patiesi garšīgs attēls, nemirstošas vērtības

Tagad īsumā par skārienjutīgo ekrānu. Attēls uz “MateBook X Pro” ir teju nevainojams, ņemot vērā datora izmērus. Ir grūti iedomāties, kur vēl tālāk varētu doties, mēģinot uzlabot kvalitāti.

Grūti gan izšķirties par to, cik noderīga ir skārienjutīga ekrāna funkcija. “MateBook X Pro” nevar pārlocīt otrādi, pārvēršot to par planšetei līdzīgu verķi, kas, piemēram, atvieglotu dažādu prezentāciju vadīšanu vai kāda līdzīga dinamiska darba veikšanu.

Šļūkāšana pa ekrānu ar pirkstiem klēpjdatora konfigurācijā ir kas tāds, pie kā jāpierod, jo ekrāns, lai arī stingrs, brīžiem ir grūti nostabilizējams.

“Huawei Share” funkcija, kas ļauj itin viegli “iebīdīt” datora ekrānā tālruņa displeju un ērti pārvaldīt abas ierīces no vienas klaviatūras, gan ir interesants un parocīgs jaunieviesums.

Noteikti ir jāuzteic arī “Huawei” lēmums iebūvēt ierīcē 3,5mm austiņu un mikrofona ligzdu. Ja ir kas tāds, kas vienprātībā saved kopā būmeru paaudzi un mileniāļus, tad tā ir vecā labā 3,5mm ligzda.

Par veiktspēju un datorspēlēm

Visbeidzot ir jāpieķeras šī datora muskuļiem. “Huawei” to prezentē kā jaudīgu darba staciju un uzticamu sabiedroto izklaidēm.

Lai arī video montāžu un renderēšanu uz “MateBook X Pro” neizdevās izmēģināt, testēju virkni dažādu paaudžu datorspēļu (2001. – 2016.).

Jāteic, ka jaunās paaudzes “Intel Core i7-10510U” procesors un “NVIDIA GeForce MX520” uz šī klēpjdatora, kas pēc idejas nepavisam nav spēļu dators, ļauj pieredzēt ļoti daudz.

Sirdsmieru dod arī akumulators, kura darbības laiks ir ap 13 stundām.

Secinājumi

Lietojot šo aptuveni 2000 eiro (veikala cena) vērto ierīci, sajūta, ka rokās ir paņemts kas patiesi kvalitatīvs, jaudīgs, izturīgs un ilgākam laikam domāts, rodas teju uzreiz.

Jautājums, vai tiem, kuri lūko pēc ierīces šajā cenu kategorijā, pirkt tieši “MateBook X Pro” ir jautājums par zīmola nosaukumu – nosaukumu, kurš ierauts netīrās tehnoloģiju gigantu cīņās par tirgu un patērētāju uzmanību.

Vērtējot “MateBook X Pro” ārpus šī konteksta, tikai kā ierīci darbam un izklaidei, jāsaka, ka šis ir viens patiesi jaudīgs, acij ļoti tīkams, mūsdienu standartiem pilnībā atbilstošs un viegli apgūstams aparāts.