foto: Shutterstock
Par darbu kolhozā dokumentu neizsniedz: kāpēc?
Saimniecības ēka laukos.
Bizness un ekonomika
2020. gada 26. augusts, 04:37

Par darbu kolhozā dokumentu neizsniedz: kāpēc?

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

"Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) uzkrāj informāciju par darba stāžu, lai vēlāk varētu aprēķināt pensijas apmēru. Par laiku līdz 1996. gadam, kad netika ieviesta vienota datubāze, darba stāžs jāpierāda ar dažādiem dokumentiem. Kopiju no savas darba grāmatiņas dabūju, arī izziņu par invaliditāti nokopēju, bet izziņu par manu nostrādāto darba stāžu padomju laikā kolhozā VSAA man tikai parādīja un kopiju neizsniedza. Kāpēc?" Jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītāja liepājniece Lidija.

Atbild Iveta Ludbarša, VSAA Biznesa procesu sistēmu analītiķe Pamatprocesu vadības daļā:

“Nosakot tiesības uz valsts pensiju, ir nepieciešams apdrošināšanas stāžs. Ja darba stāžu veido arī periods līdz 1996. gadam, tad personai VSAA jāiesniedz dokumentu kopijas, paralēli uzrādot dokumentu oriģinālus, kas pierāda apdrošināšanas stāžu šajā periodā.

Lai pārliecinātos, ka VSAA rīcībā ir visa informācija par apdrošināšanas stāžu līdz 1996. gadam, persona var vērsties klātienē jebkurā VSAA nodaļā un saņemt izziņu par VSAA reģistrēto darba stāžu vai portālā latvija.lv, izmantojot e-pakalpojumu Informācija par reģistrēto darba stāžu (līdz 1996. gadam).

VSAA izziņas izsniedz bez maksas, bet VSAA no pieejamajiem apdrošināšanas stāžu apliecinošajām dokumentu kopijām kopijas neizsniedz.”

Tā ka iepazīties ar informāciju par uzkrāto darba stāžu var gan internetā, gan klātienē, bet jārēķinās ar to, ka ne visu dokumentu kopijas VSAA izsniegs papīra formātā.