foto: Shutterstock
Noskaidroti Eiropas bīstamākie autobraucēji
Spāņi ir paši naskākie skaņas signāla izmantotāji.
2020. gada 13. jūlijs, 04:12

Noskaidroti Eiropas bīstamākie autobraucēji

Kas Jauns Avīze

Vērtējot bīstamu uzvedību uz ceļa, Eiropā pirmajā vietā ierindojas grieķu autovadītāji, bet pēdējā briti, liecina uzņēmuma Vinci Autoroutes uzdevumā 11 valstīs veiktā Ipsos aptauja.

Vairumā Eiropas valstu autovadītāji, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, kļuvuši laipnāki un piesardzīgāki, retāk ķeras pie apvainojumiem, taurē vai brauc pārāk tuvu priekšā esošajai automašīnai.

Aptaujā atklājies, ka grieķi (47%) visbiežāk brauc priekšā esošā auto astē, bet franči (70%) apvaino citus šoferus. Spāņi (66%) visātrāk ķeras pie skaņas signāla.

Kopumā 88% autovadītāju atzīst, ka reizēm pārsniedz atļauto ātrumu, par vienu procentu mazāk nekā pērn, un 61% neievēro drošu distanci, par trim procentiem mazāk nekā iepriekš.
Zviedri visbiežāk brauc pārāk ātri vai pārāk tuvu citam auto vai novērš acis no ceļa. Nīderlandes autovadītāji visbiežāk apdzen pa labo pusi joslās, kas domātas lēnākai satiksmei.

Spēkā pieņēmušies tikai divi no 14 bīstamas braukšanas rādītājiem – runāšana pa telefonu un GPS uzstādīšana braucot.
Piektā daļa autovadītāju, par vienu procentu vairāk nekā 2019. gadā, izkāpuši no auto, lai izskaidrotos ar citu šoferi. Visbiežāk – 37% – šādi rīkojušies poļi.

Piektā daļa franču un 16% visu aptaujāto autovadītāju atzina, ka nav vairs īsti tie paši cilvēki, kad atrodas pie stūres. Viņi kļūst nervozāki, impulsīvāki un agresīvāki.

Pērn ceļu satiksmes negadījumos 27 Eiropas Savienības valstīs dzīvību zaudēja aptuveni 22 800 cilvēku – par aptuveni 7000 jeb 23% mazāk nekā 2010. gadā. Salīdzinot ar 2018. gadu, nāves gadījumu skaits sarucis par diviem procentiem.