foto: Pixabay.com
"Cert.lv" maijā reģistrējis 94 408 apdraudētas unikālas IP adreses
Auto un tehnoloģijas
2020. gada 7. jūnijs, 13:52

"Cert.lv" maijā reģistrējis 94 408 apdraudētas unikālas IP adreses

LETA

Latvijā šogad maijā reģistrētas 94 408 unikālas IP adreses, kas bija pakļautas kādam kibertelpas apdraudējumam, liecina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" publicētā kibertelpas reģistrēto incidentu statistika.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Apkopotie dati atklāj, ka 2020.gada maijā unikālajām IP adresēm visbiežāk reģistrētas konfigurācijas nepilnības, kuru skaits sasniedza 56 611 gadījumu. Kā ļaundabīgie kodi reģistrēti 333 gadījumi, bet 32 798 bija cits apdraudējuma gadījums.

Vienlaikus 124 incidenti reģistrēti kā pakalpojumu pieejamības problēmas, 70 incidenti - kaitīgs saturs, 36 incidenti - krāpšana, bet neviens gadījums nav reģistrēts informācijas drošības jomā.

Savukārt ļaunatūras izplatībā visbiežāk reģistrēta "Mirai" ļaundabīgā koda grupa, kurai reģistrēti 1403 gadījumi, kamēr 645 gadījumi bija "Compromised-router" un 486 gadījumi bija "Pykspa" ļaundabīgā koda grupa.

Lai sniegtu pilnvērtīgāku Latvijas kibertelpas pārskatu un nodrošinātu datu starptautisku salīdzināmību, no 2017.gada 1.janvāra incidentu uzskaitei "Cert.lv" izmanto starptautiski lietotu incidentu taksonomiju. Statistikā visi reģistrētie un apstrādātie incidenti tiek uzskaitīti vienkopus, sadalot tos pa apdraudējumu veidiem, piemēram, ļaunatūra, ielaušanās, krāpšana, kā arī pa infekciju, piemēram, "Conficker", "Zeus", "Mirai", un ievainojamību, piemēram, "Opendns", "Openrdp" tipiem.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.