foto: Zane Bitere/LETA
Valdība apstiprina galvojuma līgumu ES atbalsta instrumenta SURE sākšanai
Finanšu ministrs Jānis Reirs.
Bizness un ekonomika
2020. gada 4. jūnijs, 13:03

Valdība apstiprina galvojuma līgumu ES atbalsta instrumenta SURE sākšanai

Jauns.lv

Ceturtdien, 4. jūnijā, Ministru kabinets (MK) apstiprināja galvojuma līgumu starp Latvijas Republiku un Eiropas Komisiju (EK) par dalību Eiropas Savienības (ES) atbalsta instrumentā bezdarba risku mazināšanai ārkārtas situācijā (SURE), lai dotu tiesības finanšu ministram to parakstīt. Kopējais apjoms no šī instrumenta, kas pieejams ES dalībvalstīm, ir 100 miljardi eiro. Šo aizdevumu garantēs ES dalībvalstu sniegtas garantijas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Instrumentu administrēs EK, kas finansējumu iegūs, aizņemoties finanšu tirgos. Dalībvalstīm, aizņemoties līdzekļus no šī instrumenta, būs iespēja finansēt pasākumus, kas notur cilvēkus darba tirgū, kā arī veselības nozares atbalsta pasākumus. Šis instruments tiek veidots, pamatojoties uz ES līguma panta, kas nosaka īpašu pieņemšanas procedūru, neiesaistot Eiropas Parlamentu. Vienlaikus paredzēts, ka tā darbība ir ierobežota laikā. Katrai dalībvalstij netiek iezīmēta nacionālā aploksnes saņemamajam aizdevuma apmēram iepriekš minēto pasākumu finansēšanai.

Jau ziņots, ka EK priekšlikums izveidot atbalsta instrumentu “SURE” bezdarba risku mazināšanai ārkārtas situācijā tika atbalstīts Eirogrupā. Instrumentu administrēs Eiropas Komisija (EK), kas finansējumu iegūs, aizņemoties finanšu tirgos. Dalībvalstīm, aizņemoties līdzekļus no šī instrumenta, būs iespēja finansēt pasākumus, kas notur cilvēkus darba tirgū, kā arī veselības nozares atbalsta pasākumus. Šis instruments tiek veidots, pamatojoties uz ES līguma pantu, kas nosaka īpašu pieņemšanas procedūru, neiesaistot Eiropas Parlamentu. Vienlaikus paredzēts, ka tā darbība ir ierobežota laikā. Katrai dalībvalstij netiek iezīmēta nacionālā aploksnes saņemamajam aizdevuma apmēram iepriekš minēto pasākumu finansēšanai.

Latvijai, piemērojot dalībvalsts atslēgu,  iespējamais izsniedzamais garantijas apjoms būs 0,2% no nacionālā kopienākuma jeb 57 miljoni eiro. Izvērtējot nosacījumus, šo finansējumu būs iespējams ieguldīt, lai COVID-19 krīzes situācijā nodrošinātu iespējas iedzīvotājiem saglabāt darbavietas un darba devējiem noturēt darbā savus profesionāļus.

Par galvojuma sniegšanu finanšu ministrs parakstīs Galvojuma līgumu ar EK pēc tam, kad spēkā būs stājusies ES SURE regula un Ministru Kabinets būs izskatījis un atbalstījis galvojuma līgumu. Galvojuma līguma projekts paredz nodrošināt EK finanšu līdzekļus, ja radīsies tāda nepieciešamība, lai tā segtu uzņemtās saistības pēc finanšu līdzekļu piesaistes starptautiskajos finanšu kapitāla tirgos, tādējādi nodrošinot resursus SURE.

Valdības mērķis vienlaikus ar slimības izplatības ierobežošanu un sabiedrības drošības nodrošināšanu ir arī rūpēties, lai noturētu iespējami zemu bezdarba līmeni un veicinātu uzņēmumu darbību. Lai īstenotu apstiprinātos un plānotos atbalsta pasākumus uzņēmumiem un nodarbinātajiem, tiek rūpīgi vērtētas visas iespējas, kā arī finanšu instrumentu nosacījumi un izdevīgums.

Šobrīd notiek Galvojuma līguma redakcijas galīgā saskaņošana. Grozījumus likumā vēl skatīs Saeima.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās