foto: Inga Ozola/Latvijas Radio
Liepājā ražo teleskopiskos konveijerus pasaules tirgum
Liepājas uzņēmums "Caljan" ražo konveijerus, galvenais klients ir "Amazon".
Auto un tehnoloģijas
2020. gada 1. jūnijs, 04:34

Liepājā ražo teleskopiskos konveijerus pasaules tirgum

Kas Jauns Avīze

"Liepājas metalurgs" ir izputējis, bet tas nenozīmē, ka nekas nenāk vietā. Rūpnīcas bijušajā mehāniskajā cehā Liepājas speciālās ekonomiskās zonas uzņēmums SIA "Caljan" šoruden sāks ražot teleskopiskos konveijerus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tos izmanto, piemēram, interneta tirdzniecības kompānija "Amazon" paku iekraušanai un izkraušanai no kravas transporta, vēsta Latvijas Radio. Uzņēmums Liepājā strādā kopš 2006. gada, laikam ritot, ražošanas telpas kļuvušas par šauru, tāpēc meklētas iespējas paplašināties. Vieta atrasta bijušā Liepājas metalurga teritorijā, kur šobrīd darbību attīsta jau vairāki uzņēmumi.

“Te sametina konveijera sekcijas. Konveijers atgādina teleskopisko makšķeri, ko izbīda ārā,” Latvijas Radio skaidro "Caljan" vadītājs Gatis Dradeika, rādot, kā notiek ražošana.

Viens no būtiskākajiem darbiem ir metināšana, tāpēc jaunajās telpās iecerēts veidot metinātāju skolu, jo šādu meistaru trūkst. Toties speciālistus ar inženiertehniskām zināšanām piedāvā Liepājas Valsts tehnikums, tāds ir arī Agris Ēķups, kurš "Caljan" strādā jau astoņus gadus.

Sācis 14 gadu vecumā, iesākumā vasarās slaucījis cehu kā palīgstrādnieks. “Tā strādāju trīs gadus, tad pabeidzu tehnikumu un sāku montēt konveijerus. Vēlāk pamanīja, ka es varu vadīt darbu, tagad vadu brigādi, veidoju darba grafiku, pieņemu jaunos projektus, esmu mehatronisko sistēmu tehniķis,” Latvijas Radio stāsta Ēķups.

Uzņēmums visu saražoto eksportē galvenokārt uz ASV un Eiropas valstīm. Kaut gan aprīlī un maijā pieprasījums krities, ņemot vērā arvien pieaugošo interneta tirdzniecību, nākotnē pieprasījums varētu tikai pieaugt. Galvenais pasūtītājs ir Amazon.

Tagad nolemts pārcelties no Liepājas biznesa parka uz Liepājas metalurga agrāko cehu. Ēka ir labi saglabājusies, izvākta pilnībā tukša un pārbūvēta jaunajām vajadzībām. Jaunajā ražotnē uzņēmums sāks strādāt ar pilnu jaudu septembra beigās vai oktobra sākumā.

Gada laikā "Caljan" saražo ap 1200 iekārtu, šeit būs iespējams izgatavot aptuveni 3000 teleskopisko konveijeru.  Pašreiz uzņēmumā strādā 190 darbinieku, paplašinot ražošanu, plānots 250.

Metalurga teritoriju no bankas "Citadele" iegādājās Liepājas speciālā ekonomiskā zona, lai turpinātu un attīstītu ražošanu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās