"Tiem, kas šūpo valdību, būtu jāiesaistās darbā!" Vitālijs Gavrilovs kritizē opozīcijas centienus panākt finanšu ministres demisiju
Vitālijs Gavrilovs aicina sadarboties un strādāt, nevis šūpot valdību.
Bizness un ekonomika
2016. gada 21. decembris, 06:58

"Tiem, kas šūpo valdību, būtu jāiesaistās darbā!" Vitālijs Gavrilovs kritizē opozīcijas centienus panākt finanšu ministres demisiju

Jauns.lv

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Vitālijs Gavrilovs asi kritizē atsevišķu opozīcijas deputātu rosināto finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas demisiju. Gavrilovs uzskata, ka opozīcijai būtu jāiesaistās kopīgā darbā, nevis jācenšas destabilizēt situāciju.

Demisiju atbalsta arī daži saskaņieši un Artuss Kaimiņš

Jau ziņots, ka Latvijas Reģionu Apvienības (LRA) Saeimas frakcijas deputāti savākuši desmit Saeimas deputātu parakstus, lai pieprasītu finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) un viņas amata priekšteča, pašreizējā labklājības ministra Jāņa Reira (V) demisiju. Par demisijas rosinājumiem parakstījušies arī daži partijas „Saskaņa” frakcijas deputāti un parlamentārietis Artuss Kaimiņš (KPV LV), informē aģentūra LETA.

Opozīcija šādu soli spēra, reaģējot uz ieilgušajām diskusijām par mikronuzņēmumu nodokli (MUN) un minimālajām sociālajām iemaksām, kuras sākotnēji bija paredzēts ieviest 2017.gadā. Reira demisija tiek pieprasīta, jo jau iepriekšējās valdības laikā esot pieņemti lēmumi, kas bijuši pretrunā ar Latvijas iedzīvotāju interesēm un iepriekš solīto.

Gavrilovs aicina strādāt, nevis destabilizēt situāciju

„Latvijai vajag politisko un ekonomisko stabilitāti – valdībai ir jāļauj strādāt,” pauž LDDK galva. „Šī brīža galvenais mērķis ir finansēt veselības un citas būtiskākās nozares. Ja kardināli nepārskatām nodokļu politiku, tad attiecīgu nacionālo attīstības plānu izpildīt neizdosies,” pārliecināts ir Gavrilovs.

Reaģējot uz opozīcijas politiķu centieniem panākt finanšu ministres demisiju, Gavrilovs aicina izbeigt valdības destabilizēšanu un tā vietā aktīvi sadarboties aktuālo nodokļu jomas problēmu un jautājumu risināšanā: „Tiem, kuri šobrīd grib visu šūpot, būtu jāiesaistās procesā – mums priekšā ir smags trīs mēnešu darbs! Aicinu politiķus strādāt!”

Citu starpā pret opozīcijas iniciatīvu nostājusies arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP). Biedrība norāda, ka tai šogad ir notikusi konstruktīva un produktīva sadarbība ar finanšu ministri un viņas vadīto ministriju. Kopīgi esot apspriesti un rasti risinājumi daudzām lauksaimniekus skarošām problēmām.

„Īpaši gribam uzsvērt ministres būtisko ieguldījumu ēnu ekonomikas apkarošanā tieši lauksaimniecības nozarē. Ātri un efektīvi ieviestā reversā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošana darījumiem ar graudiem jau šajā gadā ir devusi redzamus rezultātus, no nozares izskaužot krāpnieciskus darījumus ar graudiem,” uzsver LOSP.

Tomēr atceļ minimālo sociālo iemaksu ieviešanu

Grozījumus likumā „Par valsts sociālo apdrošināšanu”, paredzot atteikties no ieceres par minimālo sociālo iemaksu ieviešanu 2017.gadā, Saeima pieņēma 20.decembrī. Atsakoties no šīs ieceres, Saeima lēma palielināt MUN likmi. 

Saeimas pieņemtie grozījumi MUN likumā nosaka, ka turpmāk MUN likme būs 15%, tomēr uzņēmumiem ar apgrozījumu līdz 7000 eiro gadā tiks piemērota 12% MUN likme. Šāds izņēmums darbosies tikai 2017.gadā. Paredzēts, ka no 2017.gada 70,4% no MUN ieņēmumiem tiks novirzīti valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu kontā.

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Čīka/LETA