foto: Publicitātes foto
Riga Tech Girls ieteikumi, kā jaunu tehnoloģiju apguvi pārvērst aizraujošā piedzīvojumā kopā ar bērniem
Auto un tehnoloģijas
2020. gada 28. aprīlis, 15:54

Riga Tech Girls ieteikumi, kā jaunu tehnoloģiju apguvi pārvērst aizraujošā piedzīvojumā kopā ar bērniem

Jauns.lv

Riga Tech Girls kustības dalībnieces Maija Kāle un Elīna Lidere, kuras vairāku mēnešu garumā kopā ar bērniem apguvušas jaunas tehnoloģijas 3D zīmēšanā, aicina Covid-19 izraisīto ārkārtas situāciju ar mājās palikšanu izmantot tehnoloģiju prasmju apguvei. Tas pavērs jaunas iespējas labi apmaksātā darba tirgū un ideāli piemērotam darbam no mājām. Viņas pēc savas pieredzes norāda uz priekšrocībām, kā sevi motivēt apgūt jaunas tehnoloģiju prasmes.

Laiks viedierīcēs kopā ar bērniem mācībām

Lai gan šobrīd ar attālināto mācību procesu situācija ievērojami mainās, ierasts, ka pie viedierīcēm pavadīto laiku bērni pamatā izmanto tikai izklaidei. Maija un Elīna aicina vecākus iesaistīties un kopā ar bērniem padarboties pie datora, radot un apgūstot jaunas lietas, tādējādi iemācot, ka viedierīcēs var izdarīt arī interesantas un lietderīgas lietas. Kopā pavadot pāris stundas pie datora, zīmējot 3D zīmējumus, gan bērni, gan vecāki sastopas arī ar grūtībām, tāpēc šis laiks pie datora ir jāieplāno. Paši no sevis bērni un arī vecāki reti piesēdīsies pie datora, lai mācītos. Tomēr ieplānojot regulāri konkrētu laiku, būs vieglāk saņemties šādām kopīgām mācībām.

Mazāk nedrošības, baiļu un vientulības

Darbojoties kopā ar bērniem un risinot mācību uzdevumus, arī vecākiem sajūta ir drošāka, ir mazāk baiļu un vientulības. Pārsteidzoši, cik ātri bērni var atrast risinājumu, to atcerēties un radoši risināt jautājumus. Kopā ar vecāku zināšanām un pieredzi, tas nereti rada tieši nepieciešamo prasmju komplektu, lai pie pirmajām grūtībām neapstātos, bet turpinātu mācīties.

foto: Publicitātes foto

Radošums un aizrautība

Svarīgi sākt kopīgo darbošanos ar tādām lietām, kur rezultātu var uzreiz redzēt. Tas dos papildus gandarījumu un drošības sajūtu, ka sasniegumi ir iespējami. Tā, piemēram, zīmējot 3D modeļus, rezultātu var sasniegt jau vienā mācību sesijā. Piedevām, tas ir labi redzams – un gandrīz aptaustāms (ja ar 3D printeri izprintē, tad to var arī aptaustīt). Ir vērts sākt ar vienu programmatūru, kas ļauj radoši un aizrautīgi izpausties. Vēlāk jau var domāt par sarežģītākiem soļiem un kombinēt ar citām programmām  – koda rakstīšanu, animāciju veidošanu un citām interesantām un aizraujošām lietām.

Kopā ar citiem draugiem

Kā jau visas iniciatīvas – tās vislabāk izdodas domubiedru grupā. Vecākiem un viņu bērniem apvienojoties, izveidojas pulciņš, kur dalībnieki viens otru motivē, pārsteidz un iesaista. Arī no tā bērni var mācīties – kā organizēt mācības un darbu. Sākumā mammas ar bērniem tikās Maijas dzīvoklī, tad, klāt nākot jauniem dalībniekiem, nodarbības notika Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un tagad ārkārtas situācijā valstī visi tiekas internetā Zoom platformā. Ar saviem bērniem un jaunu nodarbību uzdevumiem abām mammām no Riga Tech Girls pievienojies arī Latvijas Universitātes profesors Leo Seļāvo, Infogram dibinātājs Uldis Leiterts Sanfrancisko un citi interesenti.

Elīna un Maija darbojas Riga Tech Girls komandā, kas izveidota, lai izglītotu un iedvesmotu sievietes un meitenes par tehnoloģijām. Elīnas ikdienas darbs saistīts ar inovāciju projektiem Latvijas Mobilajā telefonā, bet Maija strādā Ziemeļvalstu Ministru padomes birojā Latvijā. 3D zīmēšanai viņas kopā ar bērniem izmanto bezmaksas datorprogrammu Blender.