foto: Edijs Pālens/LETA
Vai tiesu izpildītāji arī no dīkstāves pabalstiem atvelk parādus?
Arī no dīkstāves pabalsta, ko izmaksā, lai darbinieki šajā krīzes situācijā galīgi nepaliktu bez iztikas līdzekļiem, parādu piedzinēji var atvilkt parāda summu.
Bizness un ekonomika
2020. gada 15. aprīlis, 04:45

Vai tiesu izpildītāji arī no dīkstāves pabalstiem atvelk parādus?

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

“Vai zvērinātie tiesu izpildītāji, veicot parādu piedziņu, naudu var ieturēt arī no dīkstāves pabalsta summas, ko tagad izmaksā Covid-19 pandēmijas sakarā,” jautā žurnāla “Likums un Taisnība” lasītājs Einārs.

Lai darbu zaudējušie šajā ārkārtējās situācijas laikā vispār nepaliktu bez iztikas līdzekļiem Valsts ieņēmumu dienests sācis izmaksāt dīkstāves pabalstus to uzņēmumu strādājošajiem, kurus negatīvi ietekmējusi Covid-19 izraisītā krīze. Bet vai arī uz šādu pabalstu zvērinātais tiesu izpildītājs var attiecināt parādu piedziņu, atbild Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes vecākā juriste Elīna Avota”:

“Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes ieskatā dīkstāves pabalsti ir pielīdzināmi darba samaksai, jo tie tiek aprēķināti no darbiniekam aprēķinātās darba algas apmēra. Šie pabalsti nav ietverti Valsts sociālo pabalstu likumā, tādējādi tie nav uzskatāmi par valsts sociālajiem pabalstiem, uz kuriem nevarētu vērst piedziņu.

Veicot ieturējumus no dīkstāves pabalsta, parādniekam tiek saglabāti naudas līdzekļi likumā noteiktajā apmērā. Piemēram, ja parādniekam ir parāds bankai vai citai personai, tad no parādnieka naudas līdzekļiem tiek ieturēti 30 procenti, un parādniekam tiek saglabāti naudas līdzekļi minimālās algas apmērā un par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu naudas līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Parādnieks netiek atstāts bez naudas līdzekļiem šajā ārkārtas situācijā”.